Van de Velde keert alsnog dividend uit

Marleen Vaesen, CEO van Van de Velde ©Jonas Lampens

De lingeriegroep Van de Velde bleef dankzij strikte kostencontrole tijdens de pandemie zwarte cijfers schrijven en gunt beleggers alsnog het in maart opgeschorte dividend.

Met zijn halfjaarrapport sluit Van de Velde zich naadloos aan bij de rode draad van het Belgische cijferseizoen: een bovenste lijntje dat keihard getroffen is door de pandemie, maar een onderste lijntje dat met extreme kostenbesparingen uit de rode cijfers blijft.

74 miljoen
omzet
De lingeriegroep zag in het voorbije halfjaar de omzet ruim een kwart teruglopen van 108,5 miljoen naar 74 miljoen euro.

De lingeriegroep zag de omzet ruim een kwart teruglopen in het voorbije halfjaar van 108,5 miljoen naar 74 miljoen euro. De groothandelsomzet kon de klap beperken tot 23,5 procent, luidens het persbericht dankzij de 'digitale creativiteit' van veel retailpartners tijdens de winkelsluitingen dit voorjaar.

In de eigen winkels keek Van de Velde tegen een krimp aan van 42 procent. In de Verenigde Staten - al precorona het zorgenkind - was er zelfs een terugloop met bijna twee derde.

Toch was er ondanks die zware krimp geen complete kaalslag lager op de resultatenrekening. De terugval van de brutobedrijfswinst (ebitda) was met 31 procent, tot 16,3 miljoen, niet veel groter dan de omzetkrimp. Tegenover de eerste helft van 2019 kon CEO Marleen Vaesen 4,4 miljoen vaste kosten wegsnijden, mede dankzij de invoering van tijdelijke werkloosheid.

Netto bleef 5 miljoen winst over, bijna twee derde minder dan de 13,4 miljoen een jaar eerder.

Dividend

Vaesen waagt zich niet aan een outlook voor 2020, gelet op het 'onzekere hersteltempo in de verschillende markten'. Toch gunt de lingeriegroep de aandeelhouders alsnog een interimdividend van bruto 1 euro per aandeel. Dat dividend was op 18 maart, bij de start van de lockdown, geschrapt. Meteen de eerste schrapping sinds de beursgang in 1997. Van de Velde hervat ook de inkoop van eigen aandelen.

Vaesen verwijst naar de sterke balans en liquiditeit, met 43 miljoen beschikbare cash en kortlopende activa die vier keer groter zijn dan kortlopende verplichtingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud