Van de Velde schrapt voor het eerst dividend

Marleen Vaesen, topvrouw van Van de Velde. ©Jonas Lampens

De Oost-Vlaamse lingeriefabrikant Van de Velde, die zijn verkooppunten in België verplicht ziet dichtgaan, draait zijn beslissing van eind februari terug door de coronacrisis.

Nog maar drie weken geleden schaarde de raad van bestuur van Van de Velde zich achter een inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van maximaal 15 miljoen euro, en de uitkering van een stabiel brutodividend van 1,03 euro per aandeel. Dat zou begin mei worden gestort.

Woensdag liet het bedrijf dat bekend is van de Marie Jo-lingerie weten het op zijn stappen terugkeert. Het dividend wordt helemaal geschrapt, goed voor een besparing van 13,7 miljoen euro. Sinds Van de Velde in 1997 naar de beurs trok, werd het dividend wel al verlaagd, maar nooit geschrapt. Ook het aandeleninkoopprogramma wordt begraven.

Dat was al beginnen lopen: vorige donderdag - in volle beursstorm - kocht Van de Velde voor het laatst aandelen van zichzelf op de beurs van Brussel. De teller van het aangekondigde programma blijft op 11.278 stuks staan.

Onzekerheid

Van de Velde zegt nu dat 'gelet op de onzekerheid over de impact van corona op de onderneming' de raad van bestuur de cashpositie van het bedrijf wil verstevigen. De algemene vergadering zal het voorstel krijgen om 'voorlopig' geen dividend uit te keren. 

Zodra er meer zicht is op de impact zal de dividendpolitiek en het aandeleninkoopprogramma weer tegen het licht gehouden worden, klinkt het nog.  

Kinepolis

De beslissing van Van de Velde illustreert hoe hard de coronacrisis op bedrijven inhakt. Plotsklaps valt een deel van de omzet weg, terwijl kosten in eerste instantie gewoon blijven doorlopen. Bedrijven gaan dan koortsachtig op zoek naar cash. 

Ook de cinema-uitbater Kinepolis zei deze week dat het zijn geplande dividend van 1 euro per aandeel 'wellicht' niet uitkeert. Alle bioscopen zijn al zeker tot begin april verplicht gesloten door de coronadreiging.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud