Van de Wiele doet overname in Frankrijk

©Emy Elleboog

De West-Vlaamse weefgetouwenbouwer Van de Wiele neemt het Franse Superba over, de wereldleider in het produceren van heatsetting machines voor tapijtgarens.

Superba, dat een omzet draait van 50 miljoen euro en 180-tal werknemers heeft, neemt 70 procent van de wereldwijde markt van heatsetting machines voor zijn rekening. Heat setting is een extra behandeling van de garens waarmee tapijten worden getuft of geweven. Door de hitte van de stoom en door torsie worden de garens puntiger, waardoor producenten een tapijt van hogere kwaliteit bekomen.  

Superba zal zijn activiteiten blijven uitoefenen vanuit Mulhouse in Frankrijk, China en de VS, en ook zijn naam behouden. De overname is voor Van de Wiele, dat met 2.900 werknemers een omzet van meer dan 500 miljoen euro haalt, 'een complementaire uitbreiding van de portfolio met een maximale synergie van markten en knowhow', zo klinkt het. 'Tot nu toe hadden we nog geen heatsetting in huis', licht Stefaan Demey, commercieel directeur de deal toe. 'Met de overname van het Britse Cobble vorig jaar hadden we al uitgebreid naar machines voor het tuften van tapijt, een alternatief voor weven. Vervolgens hebben we ook machines voor de extractie van garens uit plastic korrels, en nu kunnen we ook machines aanbieden voor een extra behandeling van die garens.'   

Expansie

De overname betekent dus vooral een commerciële expansie. 'Een deel van de klanten hadden we al gemeen met Suberba', zegt Demey. 'Maar via het Franse bedrijf krijgen we ook toegang tot een groot deel nieuwe klanten.' De kennis van Superba op het gebied van garens en de kennis van Van de Wiele op het gebied van tuften en weven, zullen volgens het bedrijf leiden tot meer performante installaties.

Over het bedrag dat Van de Wiele op tafel legt, wil het bedrijf niets kwijt. Wel is duidelijk dat de nieuwste overname groter is dan die van vorig jaar Cobble voegde 15 miljoen euro een omzet toe, Superba 50 miljoen euro.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud