VBO en Voka roken vredespijp bij Sioen

Michel Delbaere - Foto Dieter Telemans ©Dieter Telemans

Michel Delbaere, de voorzitter van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka, wordt bestuurder bij de producent van industrieel textiel Sioen. Dat is het familiebedrijf van Michèle Sioen, vanaf mei voorzitter van... de federale werkgeversorganisatie VBO. De twee organisaties zijn niet echt de beste maatjes.

De aandeelhouders van Sioen moeten eind april op hun jaarlijkse vergadering het mandaat van een hele reeks bestuurders vernieuwen. Eén bestuurder laat een herbenoeming aan zich voorbijgaan: Philippe Haspeslagh, de decaan van de businessschool Vlerick. Dat blijkt uit de oproeping voor de algemene vergadering die dinsdag in De Tijd staat.

Om Haspeslagh te vervangen stelt de raad van bestuur van Sioen Voka-voorzitter Michel Delbaere voor. Zijn mandaat van onafhankelijk bestuurder loopt vier jaar.

De benoeming van Delbaere is opmerkelijk, omdat Michèle Sioen (CEO) straks voorzitter wordt van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). De relaties tussen het VBO en Voka zijn niet opperbest. In tegenstelling tot Voka zetelt het VBO in de Groep van Tien, het federale onderhandelinsgvehikel van de sociale partners. Het VBO moet daar soms voor zijn achterban moeilijk te slikken compromissen met de vakbonden slikken, zoals het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden dat in juli onderhandeld werd. Tot grote ergernis van het VBO werd die beslissing zwaar bekritiseerd door Voka.

Sioen is niet het enige mandaat van Delbaere, verre van. Hij is onder meer ook bestuurder bij Bank Delen en bij Finaxis, de holding boven Bank Delen en Bank van Breda. Finaxis is een onderdeel van de beursgenoteerde holding Ackermans & van Haaren (AvH). Delbaere is ook gedelegeerd bestuurder van Crop's Holding, de vennootschap boven het diepvriesgroentebedrijf Crop's. Crop's is gevestigd in Ooigem, op minder dan 20 kilometer van Sioen's hoofdkwartier in Aardooie. Delbaere was, tot diens overname door Unilin en IVC, ook mede-aandeelhouder van de West-Vlaamse houtgroep Spano.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud