Voor het eerst sinds 2008 dividend bij Picanol

Picanol-CEO Luc Tack. ©BELGA

Weefgetouwenfabrikant Picanol keert voor het eerst sinds 2008 weer een - klein - dividend uit. 2014 was minder sterk dan recordjaar 2013, 2015 kondigt zich ergens 'tussen die twee' aan.

De aandeelhouders van Picanol krijgen een dividend 10 cent per aandeel, de eerste uitkering sinds 2008 en het eerste dividend sinds Luc Tack de macht greep bij de Ieperse wereldmarktleider in weefgetouwen.

Opmerkelijk, want Tack staat bekend als koele minnaar van dividenden. Hij hield bijvoorbeeld jarenlang alle cash in het bedrijf, om die vervolgens grotendeels te spenderen aan een instap door de grote poort bij chemiegroep Tessenderlo. Bij Tessenderlo ging overigens na de instap het dividend meteen voor de bijl. 

Overigens is het niet zo dat Picanol onder Tack nu plots een rendementsaandeel geworden is: met het dividend van 10 cent - bij de huidige koers goed voor een rendement van 0,2 procent - laat Tack welgeteld 3 procent van de nettowinst van 2,96 euro per aandeel naar de aandeelhouders – in de eerste plaats zichzelf als grootaandeelhouder – vloeien.  

 

 

Weefmachines

Financieel vergaat het het bedrijf wat minder. Maar echt een verrassing is dat niet. De textielmarkt is er bij uitstek één met cyclische pieken en dalen en na recordjaar 2013 was een minder jaar verwacht. De omzet zakt naar 418,2 miljoen euro. In 2013 werd nog 559,9 miljoen euro omzet genoteerd. De bedrijfswinst daalt met de helft tot 54,1 miljoen euro. De nettowinst tot 52,4 miljoen euro of 2,96 euro per aandeel.

De voornaamste reden voor de omzetdaling is een zwakke prestatie van de afdeling weefmachines. Doordat er minder orders waren aan het einde van 2013, ging het jaar 2014 sputterend van start. 'Bovendien werd de eerste jaarhelft van 2014 gekenmerkt door een forse daling van het aantal bestellingen', klinkt het in een persbericht. In het vierde kwartaal was er weer een hoge vraag.

2015

Daardoor hoopt het bedrijf het in de eerste helft van 2015 beter te doen dan vorig jaar. 'We verwachten een omzetstijging te realiseren, zodat we in het eerste deel van 2015 landen op een omzet tussen die van 2013 en 2014.'

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud