Weefmachinebouwer Picanol kreunt onder economische onzekerheid

De Picanol-fabriek in Ieper. ©REUTERS

De wereldwijde afkoeling van de markt voor weefmachines heeft zoals verwacht een forse impact gehad op de West-Vlaamse weefmachineproducent.

De beursgenoteerde Picanol Group  is anno 2019 vooral het vehikel waarmee grootaandeelhouder Luc Tack de controle uitoefent over de chemiegroep Tessenderlo. Die is goed voor ruwweg twee derde van de 1,19 miljard euro omzet van de Picanol-groep. Tessenderlo, dat ook nog een aparte beursnotering heeft, pakte maandag al uit met erg behoorlijke halfjaarcijfers.

Maar het ‘oude’ Picanol – in de resultaten te vinden onder de rubriek ‘Machines & Technologies’ - heeft het duidelijk lastig. De omzet kalfde 26 procent af tot 262,8 miljoen euro. De aangepaste ebitda (brutobedrijfswinst) ging zelfs 58 procent lager tot 28,3 miljoen euro. Picanol werd in de tang genomen door een forse terugval in de wereldwijde verkoop, terwijl het opgezadeld blijft met relatief hoge vaste kosten.

De moeilijke marktomstandigheden hadden ook gevolgen voor de winstcijfers van de volledige Picanol-groep. De nettowinst ging meer dan twee derde omlaag en bedroeg nog 20,7 miljoen euro (tegenover 67,1 miljoen een jaar eerder). De omzet bleef wel bijna stabiel dankzij de consolidering van Tessenderlo in de cijfers.

Ook de rest van het jaar wordt moeilijk. ‘Picanol Group houdt voor de tweede jaarhelft van 2019 rekening met een verdere negatieve impact van het onzekere macro-economische klimaat, waarbij de afkoeling van de wereldwijde machinemarkt niet gecompenseerd zal worden door de andere segmenten van Tessenderlo Group’, klinkt het.

De groep verwacht dan ook dat de aangepaste ebitda over heel 2019 lager zal liggen dan vorig jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect