Winst Picanol valt tegen

Picanol-ceo Luc Tack ©Thomas De Boever

De Belgische weefmachinebouwer ziet door duurdere grondstoffen en de fors lagere winstbijdrage van Tessenderlo de winst teruglopen, spijts een recordomzet.

Picanol boekte vorig jaar 688,9 miljoen euro omzet, 8 procent meer dan het jaar voordien. Het is wel iets minder dan de 693 miljoen euro die analisten hadden vooropgesteld.

Ook de bedrijfswinst viel lager uit dan verwacht. Analisten hadden gerekend op 131 miljoen, maar de bedrijfswinst bleef stabiel op 120 miljoen euro. Een gevolg van de hogere kosten van verkopen, waardoor de brutomarge afbrokkelde van 25 naar 23 procent. Topman Luc Tack waarschuwde eerder al voor een lichte impact van de stijgende grondstoffenfactuur

Netto zakt de winst 15 procent naar 101,7 miljoen euro of 5,75 euro per aandeel, ondanks de stabiele bedrijfswinst. Dit vooral door een fors lagere winstbijdrage van Tessenderlo. Het chemiebedrijf droeg in 2017 voor 10 miljoen aan de groepswinst bij, minder dan een derde van de 31,3 miljoen in 2016.

Picanol heeft een belang van 36,8 procent in Tessenderlo. Met het belang van Luc Tack erbij bezit de ondernemer in feite meer dan 40 procent.

Grondstoffen

Voor dit jaar voorziet Picanol in de eerste jaarhelft een omzet in lijn met die uit de eerste helft van 2017. Het houdt echter rekening met een verdere negatieve impact van de stijgende grondstoffenprijzen. Tack blijft dus voorzichtig.

©Picanol

'Door het cyclische karakter van de textielmarkt blijft een strikte kostenbeheersing absoluut noodzakelijk', laat de Picanol-CEO in een mededeling weten. Het orderboek voor de eerste zes maanden is goed gevuld.

Picanol gunt zijn aandeelhouders een dividend van bruto 20 cent per aandeel of in totaal 3,54 miljoen euro. Dat is dubbel zo veel als vorig jaar maar blijft een klein deel van de kasstroom, die in 2017 netto bijna 78 miljoen beliep.

Merk op dat Picanol dit keer zo een groot deel van die kasstroom in huis houdt. In 2016 vloeide het gros van de kasstroom - 62 miljoen - naar de aankoop van extra aandelen Tessenderlo. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n