Advertentie

Zara-eigenaar steekt Warren Buffett voorbij

Amancio Ortega is designer en oprichter van de modezaak Zara. En nu ook de tweede rijkste persoon ter wereld. ©EPA

Het fortuin van de Spaanse textielbaron Armancio Ortega blijft groeien. Hij steekt, volgens het persbureau Bloomberg, met een vermogen van 71,5 miljard (62 miljard euro) de Amerikaanse superinvesteerder Warren Buffett voorbij als tweede rijkste man ter wereld.

Ortega's vermogen wordt geschat op zo'n 71,5 miljard dollar. Die som ligt net iets hoger dan de 70,2 miljard dollar van de Amerikaanse ondernemer Warren Buffett. De koppositie is echter nog steeds weggelegd voor Bill Gates, medeoprichter van de technologiegigant Microsoft. Gates heeft maar liefst een slordige 85,5 miljard dollar op de rekening staan.

 

Uniek businessmodel

Ortega is grootaandeelhouder (59,29 procent) en oprichter van de textielreus Inditex (Industrias de Diseño Textil Sociedad Anónima) , een groep die onder meer kledijketens zoals Zara, Massimo Dutti, Bershka, Lefties en Pull & Bear in de portefeuille heeft zitten.

4. Carlos Slim: 67,9 miljard dollar (- 4,8 miljard dollar) ©Bloomberg
2. Amancio Ortega: 72 miljard dollar (+ 10,9 miljard dollar) ©VIA BLOOMBERG NEWS
8. Wang Jianlin: 44,6 miljard dollar (+ 19,4 miljard dollar) ©Bloomberg
7. Larry Ellison: 47,8 miljard dollar (- 960,7 miljoen dollar) ©REUTERS
5. Charles Koch: 50,1 miljard dollar (- 202,2 miljoen dollar) ©MCT via Getty Images
6. David Koch: 50,1 miljard dollar (- 202,2 miljoen dollar) ©EPA
3. Warren Buffett: 70,2 miljard dollar (- 3,7 miljard dollar) ©REUTERS
9. Ingvar Kamprad: 43,2 miljard dollar (- 1,8 miljard dollar) ©AFP
10. Jeff Bezos: 39,2 miljard dollar (+ 10,6 miljard dollar) ©Photo News
1. Bill Gates: 85,6 miljard dollar (- 1 miljard dollar) ©Bloomberg

Het concern werkt met een uniek businessmodel. Terwijl vele andere retailers de kosten proberen drukken door hun productie naar lageloonlanden te verhuizen, ligt het hart van Inditex nog steeds in thuisstad La Coruña. Naar eigen zeggen biedt dit Zara de kans om snel in te spelen op huidige trends.

De in 1963 opgerichte modegigant telt wereldwijd ruim 6.600 winkels in 88 verschillende landen en telt meer dan 137.000 werknemers. Het begeeft zich in zo'n 27 landen ook op de e-commercemarkt. Dit jaar zal het nog zo'n 480 winkels openen. De nettowinst van het bedrijf steeg vorig jaar met 5 procent tot 2,5 miljard euro. De omzet klokte af op 18,1 miljard euro, ook een groei met 8 procent.

Vastgoedmarkt

Bloomberg baseerde zich voor zijn cijfers, naast Ortega's grootaandelhouderschap van Inditex, ook op zijn niet-textiel-activiteiten. Afgelopen jaren vergaarde hij immers ook een klein kapitaal via de vastgoedmarkt. Zo pomte hij een slordige 1,3 miljard dollar in de (ver)koop van huizen in Los Angeles, Londen, New York en Barcelona.

De 78-jarige designer spreekt ook tot de verbeelding door zijn mysterieuze levenswijze. Ortega geeft zelden een interview en vertoont zich zo goed als nooit in het openbaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud