Zwakke euro maakt kleding en schoenen duurder

Een confectie-atelier in Wuhu in de Chinese provincie Anhui ©AFP

Door de zwakke euro zullen kleding en schoenen de komende maanden duurder worden. Dat verwacht de Duitse textielsector. ‘Textiel is een typisch importproduct’, zegt de topman van de Duitse inkooporganisatie Katag in Die Welt.

In de inkooplanden in Azië wordt ofwel in dollar gehandeld, ofwel is de munt er gekoppeld aan de dollar. Aankopen in euro worden dus duurder en prijsverhogingen dringen zich op.

Over hoeveel de prijzen zullen stijgen, wil men zich in de sector niet uitspreken. Volgens Die Welt zou het gaan om zo'n tien procent.

Volgens de Duitse federatie voor mode-industie, German Fashion, liggen zeven van de tien belangrijkse inkooplanden in Azië. Met voorsprong de grootste leverancier voor Duitsland is China, gevolgd door Bangladesh, India en Vietnam.

De prijsstijgingen zullen volgens de Duitse federatie van textielkleinhandel voelbaar zijn bij de volgende winter- en voorjaarscollecties. De collecties voor de komende zomer en grotendeels ook voor de herfst zijn immers al lang besteld.

De hogere prijzen zullen vooral opvallen in het discountsegment, omdat daar de materiaal- en naaikosten meer doorwegen dan in het midden- en luxesegment.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud