'1 procent kans op oplossing voor Thomas Cook België'

©BELGA

De kans dat Thomas Cook België overleeft is erg klein, zegt de directie. De rekeningen van het bedrijf zijn geblokkeerd door de banken.

Tijdens een vergadering met de vakbonden toonde de directie van de reisorgisatoren Neckermann en Thomas Cook België zich erg pessimistisch. 'De directie zei dat er één procent kans is dat er een oplossing uit de onderhandelingen komt', zegt Katrien Degryse van de socialistische vakbond. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt die uitspraak aan De Tijd.

We zetten alles op alles om de lonen te betalen, maar onze bankrekeningen zijn geblokkeerd.
Woordvoerder Thomas Cook België

Het bedrijf bevestigt ook dat de banken de rekeningen van Thomas Cook België hebben geblokkeerd. Er is wel genoeg geld voor de lonen, maar het is hoogst onduidelijk of de lonen daadwerkelijk kunnen worden betaald. 'We zetten alles op alles om de lonen te betalen', zegt de woordvoerder.

Geen nieuwe reizen

Maandag stopte Thomas Cook ook met nieuwe reizen te boeken, waardoor de stroom aan inkomsten stilviel. 'Het is een voorzorgsmaatregel', zegt de woordvoerder. 'We wachten op meer zekerheid over onze toekomst. Het is niet duidelijk wanneer we opnieuw reizen zullen verkopen.'

Het voorbestaand van Neckermann en Thomas Cook België zijn in gevaar sinds het Britse moederbedrijf Thomas Cook PLC maandag het faillissement aanvroeg. Het bedrijf kampte met een forse schuldenberg en had acuut 1,1 miljard pond nodig. De financiering raakte niet rond.

Er werken 600 mensen bij Thomas Cook België. Momenteel zijn 10.000 Belgen op vakantie met Thomas Cook en Neckermann.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect