100 banen bedreigd bij Thomas Cook

De vrees bestaat dat buiten het hoofdkantoor ook in de reisagentschappen banen zullen sneuvelen

De ongerustheid bij het personeel van touroperator Thomas Cook België (TCB) neemt toe. De nieuwe topman is bezig met een grondige doorlichting en die kan 100 tot 150 banen kosten, vrezen de vakbonden, die vandaag met infosessies starten.

Op het eerste gezicht lijkt de lancering van het reorganisatieplan ‘Golf’ vreemd. België behoort tot de meest rendabele markten van de hele Thomas Cook Group Plc, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Britse en de Franse.

‘Het doel van het management is dan ook niet om de verliezen te stelpen, maar om de winst op te krikken’, zegt Els De Coster, secretaris van de liberale ACLVB. Woordvoerder Baptiste Van Outryve van TCB bevestigt: 'Onze nieuwe CEO Gert De Caluwé bekijkt wat mogelijk is, om de organisatie efficiënter te maken en synergieën te realiseren, met bijzondere aandacht voor een optimalisatie van de ebit (bedrijfswinst)'.

Europa

België is als het ware mee in het bad getrokken door de ingrijpende veranderingen die de hele Thomas Cook Group ondergaat. Het begon met het ontslag van de topman Many Fontenla-Novoa vorige zomer, na een zoveelste winstwaarschuwing. Ook de voorzitter moest opstappen en werd vervangen door de Belg Frank Meysman. Het duurde tot vorige maand voor de tijdelijke CEO Sam Weihagen werd opgevolgd door Harriet Green.

Daarbovenop kondigde de groep nog maar eens een herschikking van haar geografische organisatie aan. België dat tot nog toe in de regio West-Europa zat met Nederland en Frankrijk, komt nu onder Centraal-Europa met daarin Duitsland, de Benelux, Frankrijk en Oost-Europa. Bij TCB moest Ulrik Vercruysse de plaats ruimen voor Gert De Caluwe, die vandaag officieel zijn nieuwe functie opneemt.

De Caluwé moet nu op zoek naar meer synergieën met Nederland en Duitsland. Tegelijkertijd zoekt de nieuwe Belgische topman naar een optimalisatie van de Belgische organisatie. Daartoe is hij midden vorige maand gestart met infosessies en brainstorming met alle afdelingen van TCB, een operatie die binnen twee weken wordt afgerond. En daarna moeten knopen doorgehakt worden.

Preventief

‘We beseffen dat op termijn minstens 100 van de 800 banen op de hoofdzetel in Zwijnaarde en in de reiskantoren van Thomas Cook Travel Shop bedreigd zijn, mogelijk zelfs 150. Maar waar, wanneer en wie is op dit ogenblik niet duidelijk’, zegt De Coster. ‘We verwachten een spreiding in de tijd tussen drie en 24 maanden’.

Strikt juridisch gaat het dus niet om een procedure van collectief ontslag, ‘maar we wilden vermijden dat de mensen voor een voldongen feit komen te staan. Daarom hebben we met de directie al afspraken gemaakt over de begeleidende maatregelen in geval van ontslag en daarover wordt het personeel vanaf vandaag ingelicht, we gaan overal ter plaatse’, aldus de ACLVB-secretaris.

Bij de socialistische BBTK en het christelijke ACV vreest men ook voor jobverlies, maar is de toon meer ingehouden. ‘De impact op het personeel van het project ‘Golf’ is nu nog vaag’, oordeelt Katrien Degryfe, secretaris bij de BBTK.

Woordvoerder Van Outryve verzekert dat er ‘op dit ogenblik geen concrete aankondigingen’ over een personeelsvermindering imminent zijn. ‘De nieuwe CEO is bezig met het uitstippelen van zijn strategie, hij licht zijn visie toe op de infosessies en bespreekt met de werknemers hoe hij zijn doelstellingen hoopt te bereiken’, klinkt het vaag.

Marktsituatie

Thomas Cook België haalde de voorbije jaren steeds winstmarges tussen 3 en 5 procent, wat voor de toeristische sector meer dan behoorlijk is. Maar de volumeachterstand op rivaal Jetair, een dochter van TUI Travel, wordt steeds groter. Al dankt Jetair zijn sterke groei vooral aan zijn luchtvaartmaatschappij Jetairfly en dus aan de verkoop van vliegtuigtickets.

Voormalig topman Ulrik Vercruysse heeft altijd beweerd dat het marktaandeel van TCB in pure touroperating, de verkoop van pakketreizen, al die tijd minstens stabiel is gebleven. Maar er bestaan onvoldoende statistische gegevens om dat hard te maken. Feit is dat TCB sinds het midden van vorig decennium gewoon de markt volgt inzake volume en dat het daarvoor die markt vaak klopte.

Thomas Cook stelt via zijn drie belangrijkste vennootschappen circa 1.100 mensen tewerk in België, van wie circa 300 bij zijn luchtvaartmaatschappij. Het gaat om Thomas Cook Airlines (transport en touroperating vliegvakanties); Thomas Cook Retail (reiskantoren) en Thomas Cook Belgium (autovakanties en citytrips).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud