Faillissement reisbureauketen Maretours raakt ook ACV

Maretours wilde ook zelf reizen organiseren. ©EPA

De Aarschotse reisbureauketen Maretours, deels eigendom van de christelijke vakbond, vraagt het faillissement aan.

Dat meldt het bedrijf uit de Aarschotse deelgemeente Rillaar donderdag op zijn website

Volgens interimmanager Jac Cuypers nam de raad van bestuur de beslissing woensdagavond wegens liquiditeitsproblemen. 'Die zijn ontstaan door de vrij uitgebreide ambities die heel veel geld opslorpten en de entiteit in gevaar brachten', aldus Cuypers.

Maretours werd in 1985 opgericht door Marie-Jeanne Van Camp-Janssens en haar echtgenoot. In 2001 nam de touroperator Thomas Cook het belang van 49 procent van Sunair (later Jetair, nu TUI) over. Anderhalf jaar geleden stapte de reisorganisatie Vayamundo, eigendom van de christelijke vakbondscentrale ACV Bouw Industrie & Energie, in het bedrijf.

Vaca (Vakantie Accomodatie), de koepel boven het merk Vayamundo, hoopte via Maretours zijn sociale reisformules aan een breder publiek te slijten.  

Vertrouwensbreuk

Volgens het vakblad Travel Magazine kwam het enkele weken geleden tot een vertrouwensbreuk tussen de drie aandeelhouders. Het discussiepunt was de strategie van het stichtende echtpaar om zich niet langer te beperken tot de zuivere verkoop van reizen (retail), maar ook zelf reizen te organiseren als touroperator. 

Daarvoor deed het bedrijf, dat het jongste boekjaar rendabel was, enorme investeringen. Die zadelden Maretours op met een schuldenberg van meer dan 10 miljoen euro, terwijl er amper 1,3 miljoen euro eigen vermogen was. 

Thomas Cook en Vayamundo weigerden verder te gaan in het operatorverhaal. Begin oktober werd het echtpaar Van Camp-Janssens aan de kant geschoven en vervangen door crisismanager Jac Cuypers. 'De aandeelhouders hadden een verschillende visie op de ambities', bevestigt Cuypers.

19 vestigingen

Vooral voor de vakbond achter Vayamundo, die pas onlangs in Maretours stapte, is het faillissement van Maretours een bittere pil. 'We zijn pas ingestapt op het moment dat de bestaande aandeelhouders de financiƫle positie van Maretours hadden geconsolideerd in een plan waarmee de banken akkoord gingen', beklemtoont Jo De Bock, de gedelegeerd bestuurder van Vaca.

'Maar de voorbije weken ontstonden liquiditeitsproblemen doordat leveranciersschulden moesten worden betaald. Ik sta ervan versteld hoe snel dat ging.' De Bock wil niet kwijt hoeveel geld ACV Bouw Industrie & Energie aan het reisavontuur verloor. 

Maretours boekte vorig jaar een omzet van 22 miljoen euro. Het bedrijf telt 19 vestigingen in Vlaanderen, waarvan vijf franchises. De keten stelt 40 mensen te werk. Klanten die een reis boekten bij Maretours, kunnen terecht bij het Garantiefonds Reizen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect