Advertentie
Advertentie
netto

Fiscus opent jacht op Airbnb-verhuurders

De helft van de Belgische Airbnb-adresjes bevinden zich in Brussel. ©AIRBNB

De belastingsdienst plant binnenkort gerichte controles tegen Belgen die hun inkomsten uit Airbnb niet aangeven.

Wie via het verhuurplatform Airbnb zijn woning of logeerkamer verhuurt, riskeert binnenkort bezoek van de fiscus te krijgen. De belastingdienst begint een van de volgende maanden een gerichte actie tegen verhuurders die hun inkomsten uit Airbnb-activiteiten niet aangeven, bevestigt Francis Adyns, de woordvoerder van de fiscus, aan De Tijd.

12.500
De website Airbnb telt momenteel 12.500 actieve verhuurders in België.
Advertentie

Airbnb is de jongste jaren erg populair. De website telt naar eigen zeggen 12.500 actieve verhuurders in België. Die verdienen gemiddeld 2.000 euro per jaar extra.

Airbnb-verhuurders moeten al hun belastbare inkomsten aangeven, zowel de onroerende (van het vastgoed) als de roerende (van de meubelen). Vergoedingen uit extra diensten zoals ontbijt of bedlinnen kunnen als divers inkomen belast worden.

Tot nu toe was de kans klein dat verhuurders gecontroleerd werden. Lokale belastingdiensten beslisten zelf of ze individuele controles uitvoerden. Heel wat verhuurders ‘vergaten’ de opbrengsten van hun verhuur aan te geven.

Datamining

Happig of niet, Airbnb moet meewerken.

FRANCIS ADYNS
WOORDVOERDER FOD FINANCIËN

Maar dat wordt nu moeilijker. Belastingcontroleurs moeten binnenkort systematisch speuren naar verhuurders op Airbnb en gelijkaardige websites. De fiscus maakt daarbij gebruik van intelligente datamining-programma’s, die websites automatisch screenen om uit te zoeken wie verhuurt en welke en hoeveel belastingen ze moeten betalen.

De fiscus wil ook rechtstreeks bij Airbnb verhuurgegevens opvragen. ‘Vroeger moesten we zelf de gegevens zoeken’, zegt Adyns. ‘Als we aan Airbnb informatie vragen, is die betrouwbaarder. Happig of niet, Airbnb moet meewerken.’

We verwelkomen elke discussie met beleidsmakers over hoe hosts hun belastingen gemakkelijker kunnen betalen.

Woordvoerder Airbnb
Bernard D’heygere

Airbnb reageert positief op de nieuwe richtlijn. ‘We verwelkomen elke discussie met beleidsmakers over hoe hosts hun belastingen gemakkelijker kunnen betalen’, zegt woordvoerder Bernard D’heygere.

Verhuurders die door de fiscus worden betrapt, riskeren boetes tot 1.250 euro of belastingverhogingen tot 200 procent op de ontdoken belasting.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.