Online reisagent TravelBird flirt met faillissement

TravelBird probeerde met een onlinestrategie TUI en Thomas Cook het vuur aan de schenen te leggen. ©JASPER JUINEN/BELGAPLUS

De reisorganisator TravelBird krijgt een broodnodige kapitaalverhoging niet rond en vraagt uitstel van betaling. Eerder investeerde het fonds Rocket Internet in de start-up.

Nu TravelBird de hotels waarmee het samenwerkt en andere schuldeisers niet kan betalen, vraagt het uitstel van betaling aan. Daardoor dreigt het einde van de start-up, die met een hippe marketingsaus en een onlinestrategie oude rotten zoals TUI en Thomas Cook het vuur aan de schenen wou leggen.

TravelBird is actief op zoek gegaan naar extra financiering. Helaas is dat niet tijdig gelukt.
Mededeling TravelBird

Het Nederlandse bedrijfje kondigt op zijn site aan dat geen nieuwe reizen meer kunnen worden geboekt omdat het bedrijf er niet in slaagt opnieuw geld op te halen. 'TravelBird is na de start in 2010 explosief gegroeid en was in de eerste helft van 2018 voor het eerst winstgevend. Door seizoensfluctuaties is er de afgelopen maanden een achterstand in betalingen aan partners ontstaan en is TravelBird actief op zoek gegaan naar extra financiering. Helaas is dat niet tijdig gelukt.'

Volgens de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad diende zich de afgelopen dagen al een overnamekandidaat aan.

Zalando

In het verleden investeerde Rocket Internet in het bedrijf. Dat Duitse fonds is de drijvende kracht achter de modewebwinkel Zalando, dat het enkele jaren geleden naar de beurs bracht. Ook de maaltijdwebwinkel HelloFresh is een bekende participatie van de Duitse broers Samwer.

In 2015 controleerde Rocket Internet zo'n kwart van het bedrijf. Ook oprichters Symen Jansma en Dennis Klompaerts zitten nog in het kapitaal, net als het investeringsfonds Main Mezzanine Capital.

Het nieuws komt niet onverwacht. In de afgelopen dagen klaagden reizigers dat ze bij aankomst in hun hotel te horen kregen dat er nog niet betaald was voor hun overnachtingen. Ze moesten het geld zelf voorschieten. Volgens TravelBird zullen de klanten hun geld terugkrijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content