Advertentie

Onveilig Turkije verliest 1 op 3 Belgische toeristen

©© Richard T. Nowitz/CORBIS

Alternatieve zonbestemmingen zoals Spanje en Griekenland profiteren daarvan.

Belgische toeristen laten Turkije massaal links liggen. Dat blijkt uit statistieken van het Turkse ministerie van Toerisme. Van januari tot november 2016 reisden 400.000 Belgen naar Turkije af, 200.000 minder dan in de eerste elf maanden van 2015.

In de topmaanden juli en augustus daalde het aantal Belgische toeristen met respectievelijk 28 en 40 procent. In september reisden zelfs 46 procent minder Belgen af naar Turkije.

©MEDIAFIN

De Belgen zijn niet de enige toeristen die Turkije mijden. Het land ontving in de eerste elf maanden van 2016 24 miljoen bezoekers, bijna een derde minder dan het jaar voordien.

De reden voor de instorting van het toerisme ligt bij de aanhoudende terreurdreiging. Turkije werd vorig jaar bijna elke maand opgeschrikt door een aanslag. Op de eerste dag van het nieuwe jaar was er meteen een nieuwe zware aanslag in de populaire stedentrip-bestemming Istanboel bij.

POPULAIRSTE BESTEMMINGEN bij Belgen

1. Spanje
2. Griekenland
3. Turkije
4. Bulgarije

(Boekingen zomer 2017 bij Thomas Cook België en TUI België)

Al anderhalf jaar

Ook de reisorganisator Connections stelt vast dat Turkije niet langer sexy is. ‘Onze vluchten naar Istanboel ondervinden al anderhalf jaar enorm veel schade van de aanslagen’, zegt woordvoerder Frank Bosteels. ‘Maar de voorbije weken bleef het aantal boekingen stabiel tegenover vorig jaar. De grootste aantallen hebben vorig jaar afgehaakt.’

De Belgische touroperators zijn minder negatief. ‘Turkije is niet rampzalig’, zegt Jan Dekeyser, de CEO van Thomas Cook België. ‘De populaire Turkse stranden liggen even ver van Istanboel als Brussel van Noord-Ierland.’ TUI België noteert zelfs een ‘voorzichtige stijging’ van het aantal Turkse boekingen na het dal van de zomer van 2016.

Badsteden

‘Onze gasten zitten vooral in de badsteden zoals Antalya en Bodrum’, zegt woordvoerder Piet Demeyere. ‘Daar hebben we nog geen slecht nieuws gehoord. Veel toeristen zitten in een groot all-in-hotel waar ze nooit buitenkomen.’

Veel toeristen zitten in een groot all-in-hotel waar ze nooit buitenkomen.
Pieet Demeyere
Woordvoerder TUI

Door het onveilige imago van Turkije, maar ook van Egypte en Tunesië, kiezen veel Belgische toeristen voor andere reisdoelen. Zowel TUI als Thomas Cook ziet Griekenland en Spanje boomen. Maar Spanje wordt daardoor een pak duurder, en de Canarische eilanden raken overvol.

‘Drie jaar geleden waren Tunesië en Turkije samen met Spanje onze belangrijkste drie bestemmingen’, zegt Jan Dekeyser van Thomas Cook. ‘Maar het is niet omdat je alle cava uit het rek haalt en vervangt door champagne, dat iedereen champagne zal kopen. Voor een aantal mensen is er vandaag geen goed alternatief. Want Tunesië en Turkije zijn qua prijs-kwaliteitverhouding zeer interessante bestemmingen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud