Thomas Cook vraagt Britse staatssteun

De Britse regering zou moeten bijdragen aan de acute redding van Thomas Cook. ©BELGAIMAGE

In een ultieme poging een faillissement te vermijden zou Londen moeten bijspringen met een noodkrediet.

Volgens Financial Times heeft Thomas Cook  de Britse regering van Boris Johnson benaderd nu de huidige kredietverstrekkers van de 178-jaar oude reisorganisatie zich terug dreigen te trekken uit de redding van de groep. Thomas Cook is in ons land na TUI de tweede grootste touroperator met merken Thomas Cook en Neckermann. Op de beurs van Londen kreeg het aandeel Thomas Cook vrijdag een nieuwe opdoffer van 22 procent.

Thomas Cook heeft nog dit weekend een noodkrediet van 200 miljoen pond (227 miljoen euro) te organiseren. Die komt nog bovenop de zoektocht naar 900 miljoen pond die nodig is om de topzware schuldenberg van Thomas Cook draaglijker te maken. 

Matterhorn

Ondanks het feit dat staatssteun controversieel is, zou Londen toch welwillend kunnen staan tegenover het hulpverzoek. Als Thomas Cook failliet zou gaan, dreigen wereldwijd honderdduizenden vakantiegangers te stranden. Alleen al 150.000 Britten zouden op hun vakantiebestemming klem zitten en de Britse regering zou dan voor de repatriëring moeten opdraaien. 

Ook in ons land krijgt Thomas Cook steeds meer vragen van ongeruste klanten. Als Thomas Cook failliet zou gaan regelt in ons land het Garantiefonds Reizen de repatriëring van gedupeerde reizigers de schadeloosstelling van andere klanten.

De Britse pilotenvakbond Balpa waarschuwde al dat die repatriëringskosten 'de Britse belastingbetaler evenveel kosten als de kosten om Thomas Cook te redden'. De Britse luchtvaartautoriteiten hebben inmiddels een noodplan opgesteld voor het geval Thomas Cook dit weekend om zou vallen. Het noodplan heeft de naam 'Operatie Matterhorn' meegekregen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect