Airbnb haalt miljard op, beursgang wordt onzeker

Het verhuurplatform Airbnb slaagde er ondanks de coronacrisis in vers geld op te halen. ©AIRBNB

Het verhuurplatform Airbnb heeft 1 miljard dollar opgehaald bij de investeringsmaatschappijen Silver Lake en Sixth Street Partners. Een geplande beursgang lijkt dit jaar moeilijk haalbaar.

Airbnb gaat door de wereldwijde coronacrisis door een moeilijke periode. De wereldwijde reis- en toerismemarkt is in elkaar gestort, zodat nauwelijks nog particuliere woningen verhuurd worden. Airbnb en andere deelplatformen zien hun inkomsten daardoor fors terugvallen.

Toch kan het bedrijf nog investeerders overtuigen. Het miljard dollar aan nieuwe middelen bestaat zowel uit schulden als nieuwe aandelen, maar het is niet bekend tegen welk bedrag het bedrijf gewaardeerd wordt. Een jaar geleden werd Airbnb nog op 35 miljard dollar gewaardeerd, maar volgens de zakenzender CNBC was begin maart in een interne waardering nog maar sprake van 26 miljard dollar.

Het verhuurplatform heeft wellicht geen liquiditeitsprobleem. Airbnb had tot voor kort 2 miljard dollar op zijn bankrekening en heeft toegang tot een kredietlijn van 1 miljard dollar. Het kan de crisis dus wellicht uitzweten. Het perspectief op grote verliezen en extra schulden maakt een beursgang in de loop van dit jaar onwaarschijnlijk, zeggen analisten.

Ook voor de coronacrisis zat Airbnb regelmatig in de rode cijfers. In het vierde kwartaal rapporteerde het bedrijf een verlies van 276 miljoen dollar, zonder rekening te houden met rentebetalingen, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen. Dat verlies was bijna dubbel zo groot als een jaar eerder. De omzet steeg wel met een derde tot 1,1 miljard dollar.

Het bedrijf staat ook onder druk van zijn gebruikers om compensaties te geven voor de geleden verliezen door de coronapandemie. Airbnb zette 250 miljoen dollar opzij om verhuurders te vergoeden die door de crisis geen boekingen meer hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud