Airbnb trekt zich op aan stijgende reislust

©REUTERS

Airbnb profiteerde in het eerste kwartaal van de groeiende vraag naar reizen, vooral in de Verenigde Staten.

Nu de vaccintrein wereldwijd op gang gekomen is en de coronabeperkingen langzaam verdwijnen, beginnen mensen opnieuw te reizen. Dat tonen de kwartaalresultaten die Airbnb donderdag publiceerde. Het verhuurplatform noteerde in de eerste drie maanden van dit jaar voor 10,3 miljard dollar boekingen. Dat is ruim de helft meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar, toen de coronapandemie uitbrak en het wereldwijde reisverkeer stillegde.

Airbnb overtreft daarmee ruim de verwachtingen van analisten. De omzet (887 miljoen dollar) lag in de eerste drie maanden 5 procent hoger dan een jaar eerder en overtrof zelfs het eerste kwartaal van het precoronajaar 2019. De groei is vooral te danken aan Noord-Amerika, dat voorloopt op vaccingebied. Bijna 60 procent van de omzet kwam uit de Verenigde Staten.

Lange verblijven

Airbnb stelt vast dat het aantal boekingen toeneemt zodra een land versoepelingen aankondigt. 'People are ready to travel', klinkt het. Airbnb noteert ook een verhoogde populariteit van lange verblijven. Bijna een kwart van de boekingen waren voor vier weken of langer. 'Almaar meer mensen ontdekken dat ze niet op één plek moeten leven en werken.'

Almaar meer mensen ontdekken dat ze niet op één plek moeten leven en werken.
Airbnb

Toch boekt Airbnb nog altijd verlies. Door de eerder aangekondigde kostenbesparingen kon CEO Brian Chesky het aangepaste bedrijfsverlies (ebitda) beperken tot 59 miljoen dollar. Maar netto klokt Airbnb af op een verlies van 1,2 miljard dollar. Dat was volgens het bedrijf grotendeels te wijten aan de terugbetalingen van leningen die het bedrijf in de coronacrisis afsloot.

Het aandeel Airbnb dook enkele procenten naar beneden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud