Antwerpse bedrijvendokter lijft voor een prikje Neckermann in

©BELGAIMAGE

Het Antwerpse investeringsfonds CIM Capital neemt voor amper 400.000 euro de noodlijdende reisgroep Neckermann over. Na twee rampzalige jaren wil de nieuwe eigenaar het iconische merk in België doen heropleven.

Neckermann is - opnieuw - gered. De ondernemingsrechtbank van Nijvel besliste dinsdag dat het Antwerpse investeringsfonds CIM Capital de bijna failliete reisbureauketen mag overnemen. Daardoor zijn 110 van de 129 resterende jobs bij het bedrijf gered.

CIM Capital is gespecialiseerd in de overname van bedrijven in moeilijkheden, zoals eerder de naaiketen Veritas. Het fonds haalde onlangs 50 miljoen euro vers kapitaal op bij bekende figuren als Marc Coucke, Jan Boone (Lotus Bakeries) en de tv-maker Tom Waes. CIM Capital won de strijd om Neckermann van het Luxemburgse fonds Futura, dat ook gespecialiseerd is in het oplappen van (Waalse) bedrijven.

Zowel het personeel als de belangrijke schuldeiser BNP Paribas Fortis had zich voor CIM Capital uitgesproken. 'Wij zijn ervan overtuigd dat er voor Neckermann een plaats op de Belgische markt is', zegt Erik Verkest, CEO van CIM Capital. 'We willen de organisatie haar grandeur teruggeven.'

Neckermann was jarenlang een naam als een klok in België. Het merk werd op de kaart gezet door Wim Desmet, die in de jaren 70 de eerste Belgische franchisenemer van de Duitse touroperator werd. Maar de ster van Neckermann was al lang tanende. Vooral de jongste twee jaar maakte het bedrijf een rit op de rollercoaster.

Wij willen Neckermann zijn grandeur teruggeven.
Erik Verkest
CEO CIM Capital

In de zomer van 2019 ging de reisbureauketen ten onder door het faillissement van haar Britse moedergroep Thomas Cook. Enkele maanden later werd het bedrijf gered door de Spaanse reisgroep Wamos. Wamos' eigenaar, de Zwitserse investeringsgroep Springwater Capital, betaalde amper 750.000 euro voor het merk Neckermann en zijn 62 Belgische reisbureaus.

Enkele maanden na de komst van de Spanjaarden brak de coronapandemie uit, waardoor het toerisme volledig instortte. Daarom moest Neckermann eind vorig jaar een gerechtelijke reorganisatie doorvoeren. In ruil voor een kapitaalinjectie van 3,5 miljoen euro door zijn Spaanse eigenaar werd Neckermann toen 70 procent van zijn schulden kwijtgescholden. Maar door de problemen in Spanje kwam Wamos niet met het beloofde geld over de brug. Daarom vroeg Neckermann in februari opnieuw bescherming tegen zijn schuldeisers aan met het oog op een overname.

Door de dubbele gerechtelijke organisatie is Neckermann zo goed als schuldenvrij en kon CIM Capital het bedrijf voor een prikje overnemen. De Antwerpenaren leggen amper 400.000 euro op tafel voor de iconische firma . 'Je kan daar in België geen huis voor kopen, maar wel Neckermann', grapt Els De Coster van het ACLVB. 'We hadden het beter zelf gekocht met de vakbonden.'

Je kan voor 400.000 euro in België geen huis kopen, maar wel Neckermann.
Els De Coster
Liberale vakbondsvrouw

CIM Capital relativeert de lage prijs. De nieuwe eigenaar neemt ook alle waardebonnen en coronavouchers van klanten over, goed voor een bedrag van 1,5 miljoen euro. Bovendien houdt het fonds op korte termijn 6 miljoen euro vers kapitaal klaar. 'De kas was leeg. Er moet snel geïnvesteerd worden in de heropstart', zegt Verkest.

Zonreizen

De nieuwe eigenaar wil vooral de zwakke website van Neckermann verbeteren. Maar CIM Capital houdt ook 41 van de 46 reisbureaus open. 'Wij geloven sterk in het winkelnetwerk, dat Neckermann als een van de weinige reisbureaus heeft overgehouden', zegt Erik Verkest. 'Als problemen opduiken bij de boeking of bij een annulering, geeft een fysiek aanspreekpunt de klanten extra comfort, zeker in de huidige omstandigheden.'

Neckermann wil zijn reisbureaus, waarvan meerdere al een halfjaar dicht zijn, op 7 juni opnieuw openen. De nieuwe investeerder hoopt zo op tijd klaar te staan voor de instroom van boekingen. 'Wij zijn er rotsvast van overtuigd dat mensen opnieuw gaan reizen zodra het mogelijk is en veilig kan gebeuren. Maar of dat al op 1 juli zal zijn of eind augustus, valt vandaag moeilijk in te schatten.'

Neckermann verkoopt momenteel vooral klassieke zonreizen van touroperators zoals Corendon en Sunweb naar het Middellandse Zeegebied. Maar de nieuwe eigenaar wil dat aanbod stapsgewijs uitbreiden naar andere vakanties (winter, cruise) en verdere bestemmingen, zoals de Dominicaanse Republiek. Pas in een later stadium wil Neckermann opnieuw actief worden als touroperator en zelf reizen organiseren. Dan gaat het bedrijf pas echt opnieuw de concurrentie aan met zijn eeuwige vijand, de Belgische marktleider TUI.

Als nieuwe CEO van Neckermann rakelde CIM Capital een oude bekende op: Gert De Caluwe (58). De manager begon zijn carrière in de jaren 90 bij Neckermann en promoveerde in 2012 even tot CEO van Thomas Cook België. Na nog geen jaar werd hij CEO van de reismultinational Sunweb. 'Neckermann is een reismerk dat in heel België een ongelooflijke naamsbekendheid heeft', zegt De Caluwe. 'Wij willen met dat merk steeds meer en steeds betere reizen verkopen.'

Neckermann België

  • Ontstond in de jaren 70 uit het Hasseltse reisbureau van Wim Desmet.
  • Belandde later bij de Britse reisgroep Thomas Cook, die in 2019 failliet ging.
  • Eind 2019 overgenomen door het Spaanse toerismebedrijf Wamos.
  • Komt na twee gerechtelijke organisaties in handen van het Antwerpse fonds CIM Capital.
  • Werknemers: 110.
  • Winkels: 41.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud