Belgen vliegen niet meer naar Sjarm el-Sjeikh

Een strand in Sharm el-Sheikh ©Photo News

Jetairfly vliegt geen nieuwe vakantiegangers meer naar Sjarm el-Sjeikh en brengt wie daar verblijft de komende dagen terug. Thomas Cook Airlines schort zijn vluchten op tot 12 november.

De houding van verschillende Europese landen en luchtvaartmaatschappijen in verband met de populaire badplaats in het zuiden van de Sinaï veranderde donderdag in de loop van de dag voortdurend. In de namiddag kondigde Jetairfly, de luchtvaartdochter van touroperator Jetair, aan dat het al zijn klanten repatrieert en voorlopig geen nieuwe vakantiegangers naar daar brengt.

Opmerkelijk is dat alle vakantiegangers hun bagage moeten achterlaten, enkel handbagage mag mee. We doen dat omdat we 'momenteel geen sluitende garanties hebben van de luchthaven dat de bagagecontrole en de werwerking van de bagage alle veiligheidsrisico's uitsluit', aldus woordvoerder Hans Vanhalemeesch. Jetairfly onderzoekt nu op welke manier al die koffers weer in België kunnen geraken.

Met die beslissing volgde Jetairfly min of meer het voorbeeld van de Britten die woensdag aankondigden alle vluchten naar en van Sjarm op te schorten tot na een inspectie van de veiligheidsprocedures op de Egyptische luchthaven. In de loop van donderdagavond besliste Londen dat alle Britse vluchten weer mochten terugkeren, maar nieuwe vakantiegangers worden niet meer aangevoerd.

Concurrent Thomas Cook Airlines stuurde donderdagmorgen nog een A320 naar Sjarm el-Sjeikh, het toestel keerde daarna ook terug met vakantiegangers. Woordvoerder Koen Van den Bosch kon toen nog niet weten dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders 's avonds zou adviseren 'om tijdelijk niet meer naar Sjarm el-Sheikh te reizen, in afwachting van garanties over de veiligheid van de luchthaven'.

'We wachten nu op een officiële mededeling van Buitenlandse Zaken en zullen ons dan beraden', aldus Van den Bosch in de vooravond. Later kwam dan het bericht dat Thomas Cook naar het voorbeeld van de Britse zustermaatschappijen  alle vluchten tot 12 november schrapt. Thomas Cook stuurt morgen vrijdag wel een leeg vliegtuig om klanten die dat wensen te gaan ophalen

Bom

Intussen wint de theorie veld dat de Russische A321 vorig weekend is neergestort, nadat een bom aan boord tot ontploffing kwam. Volgens de Britse overheid is er een grote kans dat Islamitische Staat achter die aanslag zit. Bij de crash kwamen alle 224 mensen aan boord om. Rusland blijft volhouden dat er tot nog toe geen aanwijzigingen zijn over een explosie van een bom.

Eerder adviseerde Londen om niet meer naar Sjarm te vliegen, noch er te vertrekken. Donderdagavond werd dan, na een inspectie van de veiligheidsprocedures op de luchthaven, toch beslist dat de vliegtuigen weer richting Groot-Brittannië mochten opstijgen. Maar nieuwe vakantiegangers worden niet meer aangevoerd en dat geldt ook voor Nederland, Ierland, Duitsland en Frankrijk.

Russische toeristen gaan gewoon verder met vakantie naar deze badplaats.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud