Advertentie

Belgen willen weer meer reizen

Door de sterke dollar zijn de VS een dure bestemming geworden ©Photo News

6,2 miljoen Belgen plannen nog dit jaar een reisje, iets meer dan in 2014. Dat blijkt uit de vakantiebarometer die de touroperators en onderzoeksbureau WES zopas voorstelden op het Vakantiesalon.

De trends zijn positief, zo luidt de conclusie: meer mensen plannen een vakantie, er zijn al meer reizen geboekt dan in 2014 en het ziet er naar uit dat het marktaandeel van de georganiseerde sector, zeg maar de touroperators, zal toenemen. Niet iedereen die met vakantie vertrekt doet dat immers via een touroperator. Minder positief - voor de vakantiemakers dan - is dat meer mensen lijken te willen wachten op last minutes en promoties.

Het is al de vierde keer dat ABTO, de Vereniging van Belgische Touroperators, het WES opdracht geeft dergelijke peiling te houden onder een representatief staal van de Belgische bevolking. De ondervraging gebeurde in januari en vroeg naar de vakantieplannen voor de periode april-december.

De reisintenties van de Belgen in 2015, vergeleken met vorig jaar.

Daaruit blijkt dat 79,4 procent van alle ondervraagden in die tijdspanne met vakantie wil gaan. Dat vertegenwoordigt 6,2 miljoen Belgen, iets meer dan de 6,1 miljoen in 2014. Die 79,4 procent is wel samengesteld uit 55 procent die zeggen zeker te zijn dat ze vertrekken en 24,4 procent die hoogstwaarschijnlijk vertrekken.

De Belgen hebben eveneens de intentie iets vaker op reis te vertrekken dan vorig jaar. Liefst 50,2 procent van de vakantiegangers plant meer dan één trip. Alles samen zou dat 12 miljoen vakanties moeten opleveren tegenover 11,7 in 2014. Maar slechts een kwart (25,6%) van wie zegt met vakantie te gaan heeft zijn accommodatie al geboekt, al is ook dat meer dan vorig jaar (22%). Het bewijst het toenemend succes van vroegboeken, iets wat touroperators hard promoten.

Iets meer dan 90.000 reizen zouden al gereserveerd zijn, ook licht hoger dan in 2014. De belangrijkste redenen waarom Belgen die een vakantie plannen nog niets hebben vastgelegd zijn twijfel over het tijdstip (37%), twijfel over de bestemming (32%) en op de derde plaats twijfel over het budget (28%). Een jaar eerder noemde nog 31,4 procent van de vakantieplanners dat laatste als reden.

Frankrijk blijft de nummer één bestemming bij uitstek (23,8%) op grote afstand gevolgd door België (10,9%) en Spanje (10,6%). Meer mensen denken er ook aan om met het vliegtuig te vertrekken (38,5 ipv 32,6 procent).

Vorig jaar kregen de leden van ABTO 2,4 miljoen boekingen voor pakketreizen binnen, dat is minder dan 30 procent van het totaal aantal vakanties die de Belgen maakten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud