Belgische voorzitter verdiende 'maar' 2 miljoen pond bij Thomas Cook

©Jonas Roosens

De vroegere CEO's van het failliete Thomas Cook liggen onder vuur omwille van hun miljoenensalarissen. Maar de Belgische voorzitter Frank Meysman verdiende een pak minder.

De drie laatste CEO's van het failliete Thomas Cook hebben sinds het begin van de crisis bij het bedrijf in 2007 samen meer dan 35 miljoen pond (40 miljoen euro) verdiend. Dat meldden Britse media. 

De huidige Zwitserse CEO Peter Fankhauser verdiende sinds zijn aantreden in 2014 8,4 miljoen pond, waarvan meer dan de helft aan bonussen. Zijn voorgangster Harriet Green verdiende bijna 11 miljoen pond. De Brits-Spaanse zakenman Manny Fontenla-Novoa, die Thomas Cook na een mislukte overname in 2007 met een gigantische schuldenberg opzadelde, verliet het bedrijf met meer dan 17 miljoen pond aan verdiensten.

'De bazen van Thomas Cook staken miljoenen in hun zak terwijl hun firma op de rotsen afstevende', sneerde de tabloid Daily Mail.

2,2 miljoen pond

De Belgische voorzitter Frank Meysman kwam er in vergelijking met de CEO's bekaaid van af. Meysman, voormalig gemeenteraadslid voor CD&V in Merchtem, verdiende elk jaar - sinds 2012 - 275.000 pond bij Thomas Cook. Vorig boekjaar woonde hij daarvoor 12 vergaderingen bij. 

Samen met een jaarlijkse onkostenvergoeding van ongeveer enkele tienduizenden euro's, leverde dat Meysman sinds zijn aantreden in 2011 2,2 miljoen pond op. Dat blijkt uit de jaarrapporten van de groep Thomas Cook. 

Daarnaast bouwde Meysman ook een flink aandelenpakket op. Zo kocht hij op 30 september 2011, de dag voor hij toetrad tot de raad van bestuur (voor hij voorzitter werd enkele maanden later), 100.000 aandelen van Thomas Cook. Aan de toenmalige koers van 35 pence (10 keer minder dan drie jaar eerder) betaalde Meysman daarvoor amper 35.000 pond. 

Na de komst van Meysman ging het aandeel van Thomas Cook tijdelijk fors omhoog. De jaren nadien kocht Meysman jaar na jaar aandelen bij. Volgens het laatste jaarrapport bezit hij intussen 697.000 aandelen van het bedrijf.

Waardeloos

Het is onduidelijk aan welke prijs Meysman, die volgens The Guardian vorig jaar op het punt stond Thomas Cook te verlaten, de aandelen via opties heeft verworven. Wel duidelijk is dat zijn pakketje door het faillissement van Thomas Cook volledig waardeloos is geworden. 

Naast Frank Meysman zit ook de Belgische Martine Verluyten al jaren in de raad van bestuur van Thomas Cook. De voormalige CFO van Mobistar en Umicore verdiende tot 89.000 pond per jaar in Londen. Dat bezorgde haar een bijverdienste van 579.000 pond. Verluyten had maar 165.000 aandelen in haar portefeuille. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud