Advertentie

Beursgang Hilton groot succes

De Hilton Hanoi Opera Hotel ©REUTERS

Hilton noteert deze namiddag na een onderbreking van zes jaar weer op Wall Street. De beursintroductie van de op twee na grootste hotelgroep ter wereld leverde woensdagavond 2,34 miljard dollar op.

Hilton Worldwide verkocht ruim 11 procent van zijn aandelen tegen 20 dollar het stuk, bovenaan de vooropgestelde prijsvork. Dat levert de hotelgroep een marktwaarde op van 19,7 miljard dollar. Daarmee is hij de duurste in zijn sector voor andere grote namen als Starwood Hotels & Resorts en Marriott International.

Private-equitygroep Blackstone haalde in 2007 Hilton van de beurs en legde daar toen 26,7 miljard dollar voor op tafel, een operatie op het hoogtepunt van de leveraged buy-outs. Daardoor zat de hotelgroep na het uitbreken van de crisis met een gigantische schuldenberg opgezadeld op een ogenblik dat de bedrijven hun reisbudgetten stevig onder controle hielden.

Blackstone herfinancierde 13 miljard dollar van de globale schuldenlast van Hilton voor het startte met de IPO. De private-equitygroep investeerde alles samen 6,4 miljard in Hilton en behoudt na de beursgang 76,2 procent van Hilton, goed voor 15 miljard dollar. Dat wil zeggen dat het over 6 jaar 2,3 keer zijn inleg heeft verdiend op Hilton.

Hilton en andere bestaande aandeelhouders verkochten 117,6 miljoen aandelen en daarmee gaat het om de grootste IPO van het jaar na die van Plains GP Holdings LP (oliepijpleidiingen). Aanvankelijk werden 112,8 miljoen aandelen aangeboden voor 18 à 21 dollar, maar de operatie werd 10 keer overschreven: de vraag overtrof duidelijk het aanbod.

De prestigieuze groep werd opgericht in 1919 door Conrad Hilton. Vandaag is hij actief in 90 landen met meer dan 4.000 hotels en ruim 670.000 kamers. Daarvan heeft Hilton Worldwide er slechts 157 in eigendom of geleased. De trend in de sector is om zo weinig mogelijk vastgoed te bezitten en te focussen op het beheer en het merk.

De IPO van Hilton komt er op een ogenblik dat de Amerikaanse hotelindustrie zich behoorlijk herstelt van de economische crisis. Ook volgend jaar zouden zowel de bezettingsgraad als de kamerprijs verder stijgen, blijkt uit een studie van PWC. Dit jaar ging de Dow Jones U.S. Hotels index bijna 30 procent hoger.

Hilton heeft hotelketens als Conrad, Double Tree, Hampton en natuurlijk Hilton in portefeuille. In ons land beschikt de groep nog maar over twee hotels - één in Brussel en één in Antwerpen - nadat het Conrad-hotel in handen kwam van de Steigenberger-groep en de Hilton aan de Kleine Ring naar het Zweedse Pandox ging.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud