Boeing-fiasco neemt hap uit winst TUI

©REUTERS

De Duitse toerismegroep TUI maakte de voorbije maanden fors minder winst, vooral doordat het bedrijf geen gebruik mag maken van zijn zuinige Boeing 737 MAX-vliegtuigen. Wereldwijd worden die toestellen om veiligheidsredenen aan de grond gehouden.

TUI  zag zijn winst in het recentste kwartaal (april-juni) met liefst 85 procent terugvallen tot 21,7 miljoen euro. Dat heeft voornamelijk te maken met het aan de grond houden van 15 Boeing 737 MAX-toestellen, wat heeft geleid tot 144 miljoen euro aan bijkomende kosten. De bedrijfswinst ('onderliggende ebita') zakte met 46 procent tot net geen 101 miljoen euro.

Wereldwijd blijft het om veiligheidsredenen vooralsnog verboden om met 737 MAX-toestellen te vliegen. Daardoor moest TUI brandstofslurpende vliegtuigen van derde partijen huren. Voor het hele jaar herhaalt het reisbedrijf de geschatte kosten voor de Boeing-problemen op 300 miljoen euro.

300 miljoen
Vliegtuigfiasco
TUI heeft 300 miljoen euro aan extra kosten als gevolg van de Boeing 737 MAX-problemen.

'Het is een kritieke situatie, met de 737 MAX nu al bijna vijf maanden aan de grond staat. Dat is een grote belasting voor ons', verklaarde TUI-CEO Friedrich Joussen in een telefoongesprek met analisten. 'Geleasede vliegtuigen zijn zeer, zeer duur en de brandstofkosten liggen aanzienlijk hoger.'

TUI blijft bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing  aandringen op een schadevergoeding, maar geeft geen verdere commentaar over die gesprekken.

'Goede gezondheid'

Volgens Joussen is TUI fundamenteel in goede gezondheid, onder meer dankzij de doorgevoerde diversificatie. De kwartaalomzet steeg met bijna 4 procent naar ruim 4,7 miljard euro.

De voorlopige cijfers voor het zomerseizoen (balans tot begin augustus) laten een daling van het aantal boekingen met 1 procent zien, maar de gemiddelde verkoopprijs is wel met 1 procent gestegen. Ongeveer 87 procent van het aanbod werd verkocht, tegenover 88 procent in dezelfde periode een jaar eerder. TUI verwacht qua verkopen wel beterschap in het resterende zomerseizoen.

De onderneming handhaafde zijn verwachtingen voor het hele boekjaar. 

Beleggers konden het kwartaalrapport wel appreciëren en stuurden het aandeel in een eerste reactie hoger, ondanks de donderwolken boven de Duitse economie.

Consolidatie

TUI's aartsrivaal Thomas Cook verkeerde de voorbije maanden in zwaar weer en ook andere toerismebedrijven hebben het moeilijk. Joussen verwacht een consolidatieproces in de reissector. 'Wij zullen daarin niet de verliezers zijn', voegde hij eraan toe.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect