Brussel clasht met Airbnb

Brussel zet de aanval in op Airbnb. ©ANP XTRA

Wat moet je in orde brengen als je een kamer of woning in Brussel wil verhuren op Airbnb? Die vraag veroorzaakt een bitse krachtmeting tussen het online verhuurplatform en de Brusselse regering.

Begin volgend jaar moeten ze er zijn: nieuwe regels voor de Brusselse toeristische sector. Vlak voor de verkiezingen van vorig jaar besliste het Brusselse Gewest dat al wie toeristische logies aanbiedt voortaan over een registratienummer moet beschikken. Dat geldt niet alleen voor hotels, maar ook voor Airbnb-verhuurders. Pas dan kunnen ze gasten ontvangen. Er komen ook controles, maar enkel achteraf.

De Brusselse regering legt nu in een uitvoeringsbesluit vast wat er nodig is om zo een registratienummer te verkrijgen. Die voorwaarden zijn de inzet van een bitse clash tussen het online verhuurplatform en de regering. In een interview met De Tijd in september had Airbnb-topman Nicolas Ferrary zich al scherp uitgelaten over de plannen van de Brusselse regering.

Ze jagen de mensen enkel de stuipen op het lijf.
Brusselse regeringskringen

‘De modale Airbnb-verhuurder is iemand die zijn huis of appartement verhuurt tijdens de drie weken dat hij zelf op vakantie is. Iets op Airbnb zetten is voor velen occasioneel en dus zal een Airbnb-verhuurder nooit een complexe administratie willen doorlopen’, aldus Ferrary. ‘Maar in Brussel zal je zeker 15 documenten moeten invullen. Zo heb je toestemming nodig van je mede-eigenaars van het gebouw, die slechts een keer per jaar samenkomen. Het is allemaal absurd hypercomplex.’

'Compleet fout'

De Brusselse regering is niet van plan die kritiek zomaar over haar kant te laten gaan. De komende weken buigen de excellenties zich in een tweede lezing over de tekst, die ook nog naar de Raad van State moet. De kans dat Airbnb nog zwaar kan wegen op de tekst lijkt klein. ‘Wat Airbnb zegt is compleet fout’, klinkt het in regeringskringen. ‘Ze jagen de mensen enkel de stuipen op het lijf. Het zijn zeker geen 15 documenten en bovendien moet je die documenten maar één enkele keer verzamelen. Dan ben je er voor de rest van je leven vanaf. Zelfs voor mensen die occasioneel verhuren mag dat geen onoverkomelijke horde zijn.’

In Brussel zijn er al 4.000 à 5.000 Airbnb-adressen. De website Inside Airbnb, die het debat over disruptie verblijfsvorm wil onderbouwen met cijfers, registreerde 4.903 adressen, zo deelde De Standaard maandag mee. De Brusselse regering heeft zelf nog maar weet van 3.700 Airbnb-adresjes. Het online verhuurplatform komt later deze week met meer precieze cijfers. 

De Brusselse Airbnb-adresjes concentreren zich vooral in Brussel-Stad, Sint-Gilles en Elsene. 65 procent van de adresjes zijn volledige woningen. De Airbnb-adresjes zijn gemiddeld 83 nachten per jaar verhuurd. De Brusselse regering wil in het uitvoeringsbesluit laten opnemen dat bij het verhuren van een woning die als hoofdadres van de verhuurder staat opgegeven, de maximale verhuur 4 maanden mag bedragen. 

De grote vraag is wat de impact van de Airbnb-verhuur is op de huurprijzen. De Brusselse regering heeft daar nog geen zicht op, maar denkt dat de verschuiving van de gewone huurmarkt naar de Airbnb-verhuur de prijzen mogelijk omhoog kan jagen. 

Een Brusselse Airbnb-verhuurder heeft een kopie van zijn identiteitskaart, zijn verzekeringscontract en een eigendomsbewijs nodig, samen met een uittreksel uit het strafregister, een attest van brandveiligheid en een kleine plattegrond van het verblijf. En als je in een flatgebouw woont, is er inderdaad de toestemming van andere eigenaars nodig.

‘Maar dat laatste is nu eenmaal vereist volgens het burgerlijk wetboek’, klinkt het. Ook maakt de regering zich sterk dat er voldoende uitzonderingen zijn voor Airbnb-verhuurders. ‘Normaal krijg je pas een attest van brandveiligheid als er controle van de brandweer is geweest. Voor particulieren volstaat een keuringsbewijs van elektriciteit en gas.’ 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud