nieuwsanalyse

Brusselse binnenstad wordt Airbnb-kazerne

©AIRBNB

Het verhuurplatform Airbnb krijgt kritiek omdat het bewoners uit het Brusselse stadscentrum wegjaagt. ‘Airbnb is een economisch monster’, vindt minister-president Rudi Vervoort.

Vuilniszakken die in de gang blijven staan, elke nacht feestjes en voortdurend lawaai. Brusselaar An Fonteyne verhuisde onlangs uit de hippe Dansaertstraat omdat de Airbnb-toeristen in haar huis het er ondraaglijk maakten voor iemand met een gewoon leven.

Alle negen appartementen in het gebouw zijn nu verhuurd aan toeristen, klaagde ze aan in de stadskrant Bruzz. ‘Een verhuurder haalt op korte termijn veel inkomsten uit een Airbnb-appartement, terwijl de huurder veel minder betaalt dan in een hotel’, zegt Fonteyne. ‘Maar die gebouwen zijn daar niet op voorzien. Het ritme van het dagelijks leven, met een zekere rust voor de kinderen en ’s nachts, valt niet te rijmen met het ritme van dat soort toeristen.’

Ook Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft het gehad met het Amerikaanse verhuurplatform. ‘In het begin was Airbnb een sympathiek idee, waarbij kamers werden aangeboden via het internet’, zei Vervoort gisterochtend op de Franstalige radiozender BelRTL.

AIRBNB

Airbnb is een website voor de verhuur van privéwoningen. Het platform werd opgericht in 2008 en telt vandaag wereldwijd meer dan 2 miljoen adressen.

BRUSSEL:

< 7.000 adressen (de helft van het Belgische Airbnb-aanbod).

< De gemiddelde verhuurder verdient 1.800 euro per jaar.

< 44 procent van de verhuurders gebruikt Airbnb om wat bij te verdienen.

< Zeven op de tien geboekte woningen bevinden zich buiten het stadscentrum. (Bron: Airbnb)

‘Maar vandaag is het een economisch monster dat de werking van de markt blokkeert. We zien meer en meer woestijnvorming in sommige toeristische wijken waar alleen nog Airbnb-woningen overblijven. Het jaagt de bewoners dus weg. We hebben in Barcelona hetzelfde fenomeen gezien. We moeten vermijden dat door Airbnb een jungle ontstaat.’

Brussel is een van de steden die Airbnb razendsnel heeft ingepalmd. Vandaag is de hoofdstad met 7.000 adressen goed voor de helft van het hele Airbnb-aanbod in België. Vooral in de binnenstad en Elsene boomt het aantal Airbnb-woningen.

‘Het loopt de spuigaten uit met Airbnb’, vindt Brussels bouwmeester Kristiaan Borret. ‘We hebben in België veel geïnvesteerd in stadsvernieuwing om mensen naar de stad te lokken. Nu zien we met lede ogen aan dat een wijk wordt gekaapt door toeristen die er maar even zijn, terwijl een wijk nood heeft aan een goede mix met ook permanente bewoners.’

Manneken 1, 2 en 3

Airbnb ontkent dat het bewoners uit de centrumwijken pest. Het wijst erop dat 70 procent van alle geboekte accommodaties het voorbije jaar in Brussel zich buiten het stadscentrum bevond. ‘Airbnb helpt de diversificatie van toerisme en verspreidt reizigers en voordelen over de gehele stad naar nieuwe buurten en handelszaken’, zegt woordvoerder Bernard D’heygere.

Toch is het duidelijk dat er een professionele Airbnb-industrie is ontstaan. Het Brussels Gewest weet niet hoeveel professionele verhuurders van vakantieappartementen actief zijn. Maar op internet zijn er naast Airbnb nog talrijke websites waar honderden flats worden aangeboden.

In het begin was Airbnb sympathiek, maar vandaag blokkeert het de werking van de markt én jaagt het de bewoners weg.
Rudi Vervoort
Brussels minister-president

Geregeld bevinden die woningen zich in eenzelfde gebouw. Die bedrijven fungeren als tussenpersoon die een volledig gebouw van de eigenaar huren, en de verschillende appartementen doorverhuren aan toeristen.

Zo biedt Apartments Apart, een website die actief is in 600 steden, liefst 95 appartementen ‘vanaf 43 euro’ per nacht aan in Brussel. ‘Meer ruimte voor minder geld’, promoot de website haar appartementen, die namen als Manneken 1, Manneken 2 en Manneken 3 dragen.

‘Appartementen zijn rustiger, veiliger en betaalbaarder dan een hotel van dezelfde kwaliteit. Dat maakt appartementen een ideale keuze voor oplettende toeristen en zakelijke reizigers met een budget.’

Vergunning

Om te vermijden dat ‘het beeld van Brussel wordt bezoedeld’ heeft het Brussels Gewest dit jaar een vergunningsplicht ingevoerd voor toeristische logies zoals Airbnb. Daarmee wil de regering de kwaliteit en veiligheid van de woning garanderen.

©AIRBNB

Maar de Brusselse eisen liggen erg hoog. Terwijl particuliere verhuurders in Vlaanderen zich vanaf volgend jaar enkel online hoeven aan te melden, moeten Brusselse verhuurders een hele bureaucratie doorlopen. Brusselaars die maar één kamer verhuren, dreigen af te haken.

Grote verhuurders kunnen de vergunningslast wel aan. ‘Door de zware procedure legaliseert het Brussels Gewest de zwarte hotels met tien appartementen die concurrentie vormen voor de hotelsector, terwijl ze occasionele verhuurders afremmen’, bekritiseert economiefilosoof Rogier De Langhe (UGent). ‘Dat is net het omgekeerde van wat we willen.’

Heel wat populaire toeristenbestemmingen hebben het voorbije jaar regels ingevoerd om de wildgroei aan vakantiewoningen aan banden te leggen. Om de partydrukte te verminderen en wijken leefbaarder te maken, mogen vakantiewoningen in Amsterdam maximaal 60 dagen per jaar verhuurd worden, in Parijs 120 dagen.

In Berlijn is de verhuur van volledige woningen sinds mei verboden en mogen appartementen niet meer omgevormd worden in toeristenwoningen. In Barcelona kreeg Airbnb onlangs een boete van 600.000 euro omdat te veel woningen niet zijn ingeschreven in het register van de stad. De Brusselse irritatie over Airbnb is duidelijk geen alleenstaand fenomeen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud