Btw op verre reizen verdwijnt

©Photo News

Belgische touroperators moeten weldra geen btw meer aanrekenen op verre reizen. Daarmee komt de regering eindelijk tegemoet aan een oude eis van de reissector en vermijdt ze een dreigende 'uitvlagging' van Jetair.

Het kernkabinet heeft dat zopas beslist, zo meldt minister van Financiën Koen Geens. Het Koninklijk Besluit zou nog deze legislatuur gepubliceerd worden, maar wanneer de nieuwe maatregel precies van kracht wordt, is niet duidelijk. 

Ons land is nog het enige in de Europese Unie dat btw laat heffen op reizen buiten de EU en naar de Canarische eilanden. Jetair, Thomas Cook en de andere spelers lijden daardoor een substantieel nadeel tegenover vooral Nederlandse concurrenten en online-verkopers buiten België.

De btw op verre reizen spijsde de schatkist de voorbije jaren telkens met enkele tientallen miljoenen omdat bestemmingen als Turkije, Tunesië, Egypte maar ook de Canarische eilanden - die tot nog toe onder die maatregel vallen - erg populair zijn bij de vakantieganger.

Hoewel Europa de heffing al in 2001 had afgeschaft, bleef ze van kracht in ons land omdat België een uitzondering had gekregen. Jetair had daarom een juridisch offensief gelanceerd, dat het eerst leek te winnen, maar toch verloor voor het Europees Hof. 

Jetair

Daarom onderzocht Jetair 'alle opties', aldus woordvoerder Hans Van Haelemeesch eerder deze week. Eén daarvan was een verhuis van de touroperatingactiviteiten naar het buitenland , 'omdat de politici blijkbaar niet van plan zijn een oplossing uit te dokteren'.

'We vernemen de beslissing van het kabinet', reageerde Van Haelemeesch zopas, 'belangrijk is voor ons dat we nu op hetzelfde speelveld zitten als andere landen'. Voor Jetair is de zaak nu 'afgehandeld' en zijn de plannen om te delocaliseren dus niet meer aan de orde.

Overigens hebben Thomas Cook (voor auto- en stedenvakanties) en Sunweb vorig jaar al een Zwitsers bedrijf opgericht, waardoor ze de facto btw deels vermijden. Al is bij die touroperators te horen dat het ontlopen van de heffing niet de hoofddrijfveer was van die 'uitvlagging'.

Een uitvlagging van één of meer Belgische touroperators kan, los van de btw, extra nare gevolgen hebben voor de fiscus. Jetair en Thomas Cook betaalden over de laatste vijf gepubliceerde boekjaren samen circa 100 miljoen aan vennootschapsbelasting in ons land.

Vandaag moet op het boeken van hotels in ons land een btw-tarief van 1,68 procent gerekend worden, voor de directe verkoop (online) van pakketreizen is dat 2,78 procent en voor de verkoop van pakketreizen via een reisagent 3,72 procent.

De regering kondigde vandaag ook aan dat ze een buffer van 80 miljoen euro heeft aangelegd voor de begroting van dit jaar. Een belangrijk deel van dat bedrag zal allicht opgesoepeerd worden door de gederfde btw-inkomsten voor verre reizen.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud