CEO versterkt greep op Pairi Daiza

Eric Domb (links) met Zhong Yi van de China Wildlife Conservation Association, die het toekomstig verblijf van de reuzenpanda's kwam inspecteren - Foto Cardon Coralie ©CORALIE CARDON

Eric Domb, de topman en referentieaandeelhouder van Pairi Daiza, heeft het belang van het Waals Gewest in het het themapark overgekocht. Hij legde daarvoor 6,8 miljoen euro op tafel. Via zijn patrimoniumvennootschap Wildo Properties heeft Domb nu 69,04 procent in handen.

De Société régionale d'Investissement de Wallonie (S.R.I.W.) had een belang van 15,3 procent en heeft dat volledig van de hand gedaan. Voor de 170.853 aandelen telde Domb 40 euro het stuk neer of in totaal dus 6,83 miljoen euro. De transactie vond vorige week donderdag (9 januari) plaats, maar is pas nu bekendgemaakt door Pairi Daiza.

Met de timing zit Domb alvast goed. Zondag kreeg het Henegouwse dierenpark van Chinese inspecteurs groen licht voor de komst van twee reuzenpanda's. Het vooruitzicht van de komst van de twee zeldzame dieren gaf de koers vorig jaar al vleugels. De definitieve bevestiging deed het aandeel Pairi Daiza maandag 9,9 procent hoger schieten.

De S.R.I.W. was een van de investeerders van het eerste uur in Pairi Daiza. Het Waals gewest nam in oktober 1993 een belang van 11,8 procent in het toenmalige Parc Paradisio. Zeven maanden later, op 11 mei 1994, ging het dierenpark open voor het publiek.

Samen met het Waals gewest stapte toen ook de investeringsmaatschappij van westelijk Henegouwen in, Hoccinvest (intussen omgedoopt tot Wapinvest), en wel voor 5,9 procent van het kapitaal. Beide overheidsaandeelhouders volgden de kapitaalverhogingen van eind 1995 en bij de beursgang in 1999. Pairi Daiza trok tegen 22,50 euro naar de beurs en is intussen dankzij de pandahysterie naar een record van 46,7 euro gestegen.

Met de inkoop versterkt Domb nog zijn greep op het dierenpark. Eerder maakte de CEO de beursnotering al deels ongedaan, door via een transfer naar het minder gereglementeerde beurssegment Alternext voor een 'beursnotering lite' te opteren. 

In het persbericht heeft Domb het over een 'mooi voorbeeld van publiek-privaat partnerschap', dat tot op heden bij de 200 voltijdse banen heeft geschapen. De investering levert het Waals gewest ook een meerwaarde van meerdere miljoenen op - meer dan drie keer de totale investering - en dat geld kan nu elders geïnvesteerd worden.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud