Chinese eigenaar Club Med redt toerismegroep Thomas Cook

Thomas Cook omvat naast de touroperator ook eigen luchtvaartactiviteiten. ©REUTERS

Het reddingspakket van de Chinese groep Fosun is ruim 800 miljoen euro waard, maar wordt slecht onthaald op de beurs.

Het Chinese conglomeraat Fosun, dat onder meer eigenaar is van Club Med en Cirque du Soleil, werkt aan een forse financiële injectie in de noodlijdende reisorganisatie Thomas Cook . De gesprekken bevinden zich in een vergevorderd stadium, zegt Fosun vrijdag.

Het gaat in totaal om 750 miljoen pond, omgerekend zo'n 834 miljoen euro, aan steun. Daarmee krijgt de toerismetak van Fosun de controle over de touroperaties van Thomas Cook en een minderheidsbelang in de luchtvaartorganisatie van het Britse bedrijf. Ook wordt een deel van de schuld van Thomas Cook weggepoetst. De deal moet nog wel de goedkeuring van belanghebbenden en toezichthouders krijgen.

Grootste aandeelhouder

Het gaat in totaal om 750 miljoen pond, omgerekend zo'n 834 miljoen euro, aan steun.
834 miljoen
Steun

Het in Hongkong genoteerde Fosun, onder meer ook actief op het gebied van verzekeringen en farma, heeft al een belang van ongeveer 18 procent in Thomas Cook. Het is de grootste aandeelhouder. Eerder bleek al dat de twee met elkaar in gesprek waren.

Door de redding verwateren de andere aandeelhouders sterk en dat doet de al zwaar gehavende koers van Thomas Cook vrijdag nog meer kelderen.

Stevige concurrentie

Thomas Cook bevestigde de gesprekken in een verklaring en publiceerde een kort persbericht over de operationele gang van zaken. Daarin staat onder meer dat de zomerboekingen iets voorliggen op vorig jaar, maar dat de marges zwak blijven door stevige concurrentie en hoge promotionele uitgaven.

Mede daardoor zal het onderliggende bedrijfsresultaat (ebit) in de tweede helft van het jaar wat lager uitkomen. Het handelsbericht voor het derde kwartaal van het gebroken boekjaar, dat op de rol stond voor 18 juli, is geannuleerd door de gesprekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud