Datawaakhond heeft vragen bij kustcamera's

De zeedijk in Knokke Het Zoute. ©Photo News

De plannen van de kustgemeenten om met 250 slimme camera's de drukte in kaart te brengen leidt tot vragen bij de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA).

De Tijd berichtte woensdag over de plannen van de kustgemeenten om met slimme camera's te tellen hoeveel mensen zich in verschillende zones van de kustgemeenten bevinden. Ze willen het systeem eind deze maand introduceren. Westtoer, het toeristische bedrijf van de provincie West-Vlaanderen, gunde daarvoor een contract aan het Brugse techbedrijf Citymesh.

De GBA, de opvolger van de vroegere Privacycommissie, wijst er in een persbericht fijntjes op dat ze het nieuws over de camera's in de pers moest lezen. 'De GBA zal contact opnemen met de betrokken partijen, zodat ze een beter zicht krijgt op dit project en de mogelijke gevolgen voor de privacy', klinkt het.

De datawaakhond heeft vragen bij het project. Ze vraagt zich af of een effectbeoordelingsrapport werd opgesteld, waarin wordt nagegaan of de privacy niet in gevaar komt. Een andere bedenking is dat er mogelijk minder ingrijpende manieren zijn om bezoekers te tellen.

'Op het eerste gezicht lijkt dit project een verhoogd risico voor individuen met zich mee te brengen. Het is als Gegevensbeschermingsautoriteit onze plicht dit initiatief nader te bekijken', zegt voorzitter David Stevens.

Geen beelden

Westtoer zegt woensdag in een mededeling dat alleen gegevens over het aantal mensen worden bijgehouden. 'Er worden geen beelden bewaard, verstuurd of opgeslagen. De data worden zonder menselijke tussenkomst omgezet in een druktekaart voor de kust', klinkt het.

Westtoer meet al langer de drukte aan de kust aan de hand van meetlussen op de wegen en gsm-signalen. De nieuwe telcamera's zijn een aanvulling, zegt het bedrijf. De tellingen worden uitgevoerd op de zeedijk en in winkelstraten. Het resultaat wordt een 'druktekaart' met kleurcodes die door iedereen te raadplegen zal zijn op de website van de Kust

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud