netto

Dubbel zo veel Belgische adressen op Airbnb

Phillipe Coulon is sinds vorige maand de eerste manager van Airbnb België ©BELGA

In een jaar tijd heeft Airbnb België zijn aanbod verdubbeld tot 10.400 overnachtingsplekken. Toch ziet het alternatieve hotelplatform zichzelf niet als concurrent voor de huizenmarkt of de hotelsector.

De laatste 12 maanden boekten 350.700 gasten in België een overnachting via het onlineplatform waarop particulieren een vrijstaande kamer kunnen aanbieden voor toeristen. Die groeicijfers maakte Philippe Coulon bekend, sinds vorige maand de eerste manager van Airbnb België.

'Op Airbnb bieden mensen vooral hun huis aan als ze zelf met vakantie zijn. 85 procent stelt zijn hoofdwoning open voor toeristen.'
Philippe Coulon
manager Airbnb België

Maar dat steeds meer mensen hun huis openstellen voor toeristen, wordt ook gezien als een bedreiging voor de huizenmarkt. Wie voor lange tijd een hostel maakt van zijn huis, zorgt er voor dat het aanbod op de gewone huurwoningmarkt verkleint en dat de huizenprijzen stijgen. Airbnb countert die redenering. Een gemiddelde Belgische gastheer biedt per jaar 36 dagen overnachting aan en verdient daaraan 2.300 euro, klinkt het.

‘Airbnb blijft een platform waarop mensen hun huis aanbieden in de periode dat ze zelf met vakantie zijn’, zegt Coulon. ‘Van de verhuurders stelt 85 procent zijn hoofdwoning open als hij zelf enkele dagen afwezig is. De woningmarkt hoeft dus niet te vrezen dat door Airbnb de huurprijzen de hoogte in gaan.’

Volledig huis

Met 5.500 adresjes is Brussel de belangrijkste regio voor Airbnb. Ook in Vlaanderen is het aanbod verdubbeld, tot 3.600 overnachtingsplaatsen. ‘Wallonie komt iets trager op gang, omdat Airbnb aanvankelijk vooral gebruikt wordt voor citytrips’, zegt Coulon. In Wallonië telt Airbnb 1.400 adressen.

Van de mensen die overnachting aanbieden op Airbnb, stelt 61 procent zijn volledige huis of appartement ter beschikking. Ruim een derde biedt een kamer aan in zijn huis en 1 procent stelt een gezamenlijke leefruimte open voor toeristen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud