Eric Domb: 'Ik ben Wallonië zeer dankbaar'

©Photo News

'De Waalse overheid was er voor mij op een moment dat niemand in mijn project geloofde. Het was nu mijn tijd om iets terug te geven', zegt Eric Domb, oprichter van Pairi Daiza in een reactie op het nieuws dat hij het belang van SRIW overneemt voor 6,8 miljoen euro. 'Ik wou een correcte prijs per aandeel bieden. Ik denk dat dat het geval is.'

‘Mijn leven is boeiender dan ooit’, lacht Eric Domb, oprichter van Pairi Daiza, tijdens een telefoongesprek. Het voorbije weekend beslisten Chinese panda-inspecteurs dat het dierenpark aan alle voorwaarden voldoet om vanaf april twee Chinese panda’s te huisvesten. En gisteren volgde de aankondiging dat Domb het belang (15,3%) van de Waalse investeringsmaatschappij SRIW in Pairi Daiza overneemt.

Daarmee heeft Domb nu 69 procent van alle aandelen in bezit. 6,8 miljoen euro betaalde hij voor het belang van SRIW. Een grote investering voor Domb, die daarvoor een banklening aanging. ‘Het doet me plezier dat ik het vertrouwen krijg’, zegt hij. Het vertrouwen dat er 20 jaar geleden bij de opstart van wat toen nog Parc Paradisio heette, niet was.

‘Weinig mensen geloofden in mijn project toen’, zegt Domb. In 1993 begon hij aan zijn avontuur in Brugelette. Zijn plan was om het domein van een oude Cisterciënzerabdij uit te bouwen tot een dierenpark. In een uithoek van België. Bij banken botste hij keer op keer op een muur. Maar SRIW kwam wel met financiering over de brug. Ook later toen het bedrijf op de rand van het faillissement balanceerde en ook bij de beursgang tekende SRIW present.

‘Ze hebben me toegelaten mijn levenswerk uit te bouwen. Ik ben hen zeer dankbaar. En nu was het mijn tijd om iets terug te geven’, zegt Domb die zelf naar SRIW is gestapt met het voorstel het aandelenpakket over te nemen voor 40 euro per aandeel. ‘Ik wou SRIW een correcte prijs bieden. En ik denk dat dat het geval is. Iedereen heeft hierbij gewonnen.’

Het aandeel noteert intussen op net geen 48 euro na een snelle opmars sinds de aankondiging van vorige zomer dat er twee panda’s op komst waren.

SRIW ging gretig in op het aanbod van Domb. De aandelen rechtstreeks via de beurs verkopen was sowieso geen optie, gezien de beperkte liquiditeit van het aandeel. ‘Het was een goed voorstel. En de tijd was rijp. We hebben onze rol gespeeld maar nu is het bedrijf op kruissnelheid gekomen’, reageert Olivier Vanderijst van SRIW. De Waalse investeringsmaatschappij heeft sinds de instap in 1993 zijn inleg meer dan verdrievoudigd. ‘De centen zullen nu naar andere dossiers vloeien.’ SRIW heeft ook nog belangen in tal van bedrijven waaronder Ter Beke, Floridienne en Bone Therapeutics.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud