Advertentie
Advertentie

Europa kleurt almaar roder

Toeristen op het strand van Valencia, Spanje. ©AFP

Het coronavirus is in Europa weer aan een opmars bezig. Voor wie een reis gepland heeft, kan dat consequenties hebben bij de terugkeer.

De Europese kleurenkaart kleurde in juni nog overwegend groen, maar schuift eind juli dag na dag meer op naar rood. Vooral in toeristische trekpleisters in het zuiden doet het coronavirus weer uitgebreid de ronde. De kaart van het Europese centrum voor ziektebestrijding - die elke donderdag een update krijgt - neemt er almaar donkerdere contouren aan (zie kaarten).

In Frankrijk - vorige week nog een oranje zone met twee groene gebieden - is vandaag geen groen meer te bespeuren. Het hele zuiden van het populaire vakantieland is zelfs rood geworden. 

Ook Italië evolueert negatief. De Laars kleurt steeds meer oranje en de eilanden Sicilië en Sardinië zijn zelfs rood geworden. Ook Griekenland gaat van oranje naar grotendeels rood. Spanje en Portugal waren al geheel rode zones en de situatie is er niet verbeterd. Integendeel, meer en meer gebieden in Spanje kleuren donkerrood. Ook Nederland blijft een rode zone. Duitsland en oostelijk Europa zijn nog groen. 

België behoudt zijn oranje kleur, met uitzondering van het Brussels Gewest, dat net als vorige week nog rood kleurt.

De Europese kleurenkaart op basis van data uit week 26 en 27. ©ECDC

De Europese kleurenkaart, op basis van data uit week 28 en 29. ©ECDC

Regels

Die evolutie in het Europese kleurenboek kan gevolgen hebben voor uw reisplannen, omdat de kleurcodes bepalen wat u moet doen bij uw terugkeer. Aan iedereen die meer dan 48 uur in het buitenland doorbracht, wordt gevraagd een Passenger Location Form (PLF) in te vullen. Wie per vliegtuig of per boot reist, moet ook bij een korter verblijf het PLF invullen.

Wie dat PLF indient, wordt automatisch op de hoogte gebracht van de verplichtingen bij terugkomst. Die hangen af van de kleurcode van het land waar u bent geweest.

Wie terugkeert uit een groene of oranje zone hoeft geen test te ondergaan en moet niet in quarantaine.

Voor wie uit een rode of donkerrode zone terugkeert, hangen de verplichtingen af van de persoonlijke situatie. Wie wél volledig gevaccineerd is of hersteld van infectie, hoeft niets te doen.

Bent u niet volledig gevaccineerd of kunt u niet aantonen dat u onlangs hersteld bent van een covidinfectie, dan moet u binnen de 48 uur een PCR-test ondergaan. Tot dat resultaat er is, moet u in quarantaine blijven. Als de test negatief is, stopt de quarantaine. Kinderen onder twaalf jaar vallen niet onder die testverplichting.

Wie die (korte) quarantaine wil vermijden, kan er ook voor kiezen in het vakantieland zelf een PCR-test te ondergaan. Die mag bij het terugreizen naar België maximaal 72 uur oud zijn.

Bij zones met een verhoogd risico op gevaarlijke varianten gelden strengere test- en quarantaineregels (tien dagen isolatie, met een test op dag één en zeven). Maar voorlopig krijgen in Europa nog geen regio's die kwalificatie van de Europese autoriteiten.

In een eerdere versie van dit stuk was een fout geslopen, door te stellen dat wie volledig gevaccineerd of hersteld is, zich moet laten testen bij terugkeer uit rode zone. Dat geldt enkel voor wie NIET volledig gevaccineerd of recent hersteld is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud