Ex-topman Sunweb moet Neckermann uit slop halen

De Antwerpse overnamekandidaat CIM Capital wil 19 werknemers van Neckermann aan de kant schuiven en vijf winkels sluiten. ©BELGAIMAGE

Het Antwerpse investeringsfonds CIM Capital heeft de toerismetopper Gert De Caluwe aangetrokken om de bijna-failliete reisbureauketen Neckermann uit het slop te halen. De rechtbank beslist pas volgende week of CIM Capital de buit binnenhaalt.

Het overgrote deel van het personeel van Neckermann hoopt dat het Antwerpse investeringsfonds CIM Capital de omvallende reisbureauketen overneemt. Dat bleek dinsdag op een zitting voor de ondernemingsrechtbank in Nijvel.

Door de inzinking van het toerisme in de coronacrisis vroeg Neckermann in februari bescherming tegen zijn schuldeisers aan. Twee kandidaten dienden een overnamebod in. CIM Capital, geleid door Marc Van Hool, haalde onlangs 50 miljoen euro vers kapitaal op bij bekende figuren als Marc Coucke, Jan Boone (Lotus Bakeries) en de tv-maker Tom Waes. Het Luxemburgse Futura Capital Fund, gespecialiseerd in het oplappen van Waalse bedrijven, deed in oktober al een bod op Neckermann, maar stuitte toen op het veto van de toenmalige eigenaar Springwater Capital.

De bank BNP Paribas, die Neckermann vorig jaar een lening van 2,6 miljoen euro toestopte, zegde CIM Capital voor de rechtbank haar steun toe omdat het fonds een hogere prijs biedt. Ook het personeel koos in een stemming massaal voor de Antwerpenaren. Nochtans wil CIM Capital 19 werknemers aan de kant schuiven en vijf winkels sluiten, terwijl Futura Capital Fund alle 45 winkels en 129 werknemers van Neckermann wil overnemen.

Zak geld

Volgens Els De Coster van de liberale vakbond biedt CIM Capital de werknemers een duidelijke toekomst. 'Futura zegt: hier is een zak geld en doe voort zoals jullie bezig waren. Maar het personeel heeft de voorbije jaren al zoveel meegemaakt dat het nood heeft aan een echte visie. Het plan van CIM Capital is veel doordachter en concreter.'

Het Antwerpse fonds wil het legendarische merk Neckermann, dat zich sinds het faillissement van de moedergroep Thomas Cook in 2019 terugplooide op de verkoop van reizen, opnieuw uitbouwen tot de tweede grootste reisorganisator van België, na TUI.

Daarvoor haalde CIM Capital, dat retailervaring opbouwde via de naaiketen Veritas, heel wat toeristische expertise in huis. Gert De Caluwe, voormalig CEO van Sunweb en van Thomas Cook Belgium, moet de nieuwe topman van het Belgische bedrijf worden. Ook Pierre Fivet, voormalig directeur van de kampeerspecialist Vacansoleil Belgium, werkt mee aan de overnameplannen.

Futura zegt: hier is een zak geld en doe voort zoals jullie bezig waren. Maar het personeel heeft nood aan een echte visie. Het plan van CIM Capital is veel doordachter.
Els De Coster
Vakbondsvrouw ACLVB

Wellicht beslist de ondernemingsrechtbank volgende week welke kandidaat de buit binnenhaalt. Huidig topman Laurent Allardin, wiens lot verbonden is aan Futura Capital Fund, hoopt dat de reisbureaus twee weken na de beslissing van de rechtbank opnieuw opengaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud