Faillissementen reissector pieken

Terre d'Afrique was vorig jaar één van de bekendste namen die sneuvelde ©Bastiaan Heus/Hollandse Hoogte

Het aantal faillissementen in de reissector is voor het vierde jaar op rij gestegen. 'Toch wordt de sector elk jaar financieel gezonder', verzekert het Garantiefonds Reizen.

Vorig jaar gingen 10 reisbureaus en/of touroperators aangesloten bij de verzekeringsgroep Garantiefonds Reizen (GFR) failliet, bij concurrent De Europese waren er dat 11. Met een totaal van 21 gaat het om het hoogste cijfer sinds 1999 toen er 30 over de kop gingen, zo blijkt uit cijfers die Mark De Vriendt, directeur van het GFR, bekendmaakte op een persconferentie. Een reisbemiddelaar is wettelijk verplicht zich te verzekeren tegen 'financieel onvermogen'. Als het misgaat zorgt de verzekeraar ervoor dat de klanten hun geld recupereren of hun reis kunnen voortzetten.

'Uit de analyse van de balansen van onze leden blijkt toch dat de sector het financieel steeds beter stelt', klinkt het enigszins verrassend uit de mond van De Vriendt. 'In 2009 slaagden 385 van onze 582 leden erin om een positieve kasstroom te boeken, vorig jaar waren er dat 415 op een totaal van 487.'

Met andere woorden: het kaf wordt steeds meer van het koren gescheiden. Met de afschaffing van het reisdecreet einde vorig jaar gaat het GFR nu nog meer preventief optreden omdat een screening vooraf door Toerisme Vlaanderen - dat de vergunningen uitreikte - nu wegvalt.

'Financiële ratio's alleen volstaan niet meer, we vragen een goed doordacht ondernemingsplan aan bedrijven die een polis wensen.' Het GFR speelt trouwens al enkele jaren korter op de bal, verzekert De Vriendt. 'In het begin mochten leden hun jaarrekening nog in de zomer indienen, sinds enkele jaren eisen we een voorlopige jaarrekening ten laatste tegen einde maart.' Dat het niet evident is overeind te blijven in de sector blijkt uit het dalend aantal licenties voor Belgische reiskantoren en touroperatoren.

Einde jaren '90 was er een scherpe daling van 1.360 vergunningen in 1997 naar 1.215 in 2001, het jaar van de aanslagen in New York. Daarna stagneerde hun aantal min of meer tot 1.164 in 2012. Maar de voorbije twee jaar gingen er weer meer dan 100 af tot 1.047. 'Naast de 40 faillissementen zijn er natuurlijk ook stopzettingen', aldus De Vriendt, 'hun aantal ligt ruim twee keer hoger.' 'Generatiewissels, de zwakke conjunctuur en de afschaffing van de liquidatiebonus zijn de belangrijkste oorzaken', denkt Geert Raes, voorzitter van het GFR.

Het Garantiefonds Reizen, een onderlinge verzekeraar met de reissector als enige aandeelhouder, blaakt intussen van gezondheid. De som van het eigen vermogen en de egalisatievoorziening groeide in 2013 aan tot bijna 15 miljoen. Sinds 1996 moest het GFR 9,5 miljoen uitkeren, waarvan meer dan de helft in 2010 toen Intermed en Best Tours er het bijltje bij neerleggen. De grootste concurrent is De Europese, 'die heeft meer maar kleinere polissen', dixit De Vriendt. De globale omzet van de GFR-leden bedraagt 2,4 miljard euro met meer dan 2 miljoen klanten.

De twee grootste touroperators van ons land, Jetair en Thomas Cook, zijn aangesloten bij het GFR.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud