Advertentie

Franciscanen op rand van failliet

Het luxehotel Il Cantico in Rome is eigendom van de franciscanen. ©AFP

De orde van de franciscanen bevindt zich in ernstige financiële moeilijkheden. Er werden grote hoeveelheden geld verduisterd, geeft de overste Michael Perry in een open brief toe.

Het Italiaanse blad Panorama onthulde dat tientallen miljoenen werden geïnvesteerd in dubieuze maatschappijen en vreemde investeringen. Zo zijn miljoenen euro's in rook opgegaan bij de renovatie van hotel Il Cantico in Rome, een vreemde investering die niet strookt met de opdracht van de volgelingen van Franciscus van Assisi.

Broeder Perry legt in de brief uit dat de orde in september een intern onderzoek is gestart naar de verduistering van geld. De malversaties bedreigen 'de financiële stabiliteit en het patrimonium van de orde'.

De schatbewaarder van de minderbroeders heeft intussen ontslag genomen en verscheidene broeders worden verdacht, net als een aantal externe actoren.

Perry roept de provincies van de kloosterorde op tot solidariteit. De orde van de franciscanen is opgericht in de dertiende eeuw en telt 13.600 broeders in 110 landen.

Voor alle duidelijkheid: paus Franciscus is ondanks wat zijn naam suggereert geen franciscaan. De Argentijn is een jezuïet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud