Franse hotelgigant Accor springt op spac-hype

©Reuters

Accor stapt op de trein van de jongste beurshype: spacs. Via een blancochequebedrijf wil de Franse hotelgigant zijn activiteiten in de vrijetijds- en horecasector uitbreiden.

Accor, de grootste hotelgroep van Europa, maakt donderdag zijn intentie bekend om een spac, een Special Purpose Acquisition Company, te lanceren. Daarbij brengen investeerders een vehikel naar de beurs met de belofte om het bij beleggers opgehaalde geld - de blanco cheque - binnen twee jaar in te zetten voor de overname van een bedrijf.

Via de Accor Acquisition Company (AAC) - zoals het blancochequebedrijf heet - wil de hotelgigant 300 miljoen euro ophalen. De spac gaat focussen op domeinen die 'naburig' zijn aan de hotelbusiness van Accor, zoals voeding en drank, flexibel werken, wellness, entertainment en reistechnologie. AAC zal vanaf juni noteren op de Parijse beurs.

De Belgische financieel waakhond FSMA noemt spacs 'complexe producten' die beter voorbehouden blijven voor professionele beleggers.

De spac past in de nieuwe strategie van Accor, dat vorig jaar een nettoverlies van bijna 2 miljard euro leed. Door de coronacrisis zag de zesde grootste hotelgroep ter wereld, met merken als Ibis, Mercure en Novotel, haar omzet naar 1,61 miljard euro dalen. Sinds hij in 2013 aan het roer kwam, hield topman Sébastien Bazin zich vooral bezig met een radicale transformatie van de hotelgroep, die zich moet aanpassen aan een markt die beheerst wordt door Booking.com en het kamerverhuurplatform Airbnb. Die laatste pakte onlangs uit met optimistische vooruitzichten.

Aanverwante sectoren

Accor, dat eind december over een portefeuille van 5.139 hotels in 110 landen beschikte, richt zich almaar meer op aanverwante sectoren. De afgelopen jaren nam de groep - die 'Hotels', het tweede deel van haar naam, liet vallen - onder meer de hospitalitygroep Paris Society, de appartementenverhuurder Onefinestay en de sportscholenketen Ken Group over. Via de spac kan Accor die strategie verderzetten zonder de bestaande investeerders te bruskeren.

De hype van blancochequebedrijven komt overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar talloze celebrity's hun naam verbinden aan de beursrage. Vorig jaar werd 83 miljard dollar via die weg opgehaald, meer dan in alle voorgaande jaren samen. In ons land toont de financieel toezichthouder FSMA zich erg kritisch voor spacs. De waakhond noemt ze 'complexe producten' die beter voorbehouden blijven voor professionele beleggers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud