Ghelamco-baas helpt Van der Valk aan spotgoedkope grond in Gent

Van der Valk opent een hotel net naast de Gentse Ghelamco Arena. ©BELGA

Door een beslissing van de stad uit 1989 én Ghelamco-topman Paul Gheysens betaalt de hotelketen 370 euro per jaar voor de Gentse toplocatie.

Dat staat donderdag in Het Nieuwsblad. 

Het Gentse stadsbestuur zet het licht op groen voor de komst van de bekende Nederlandse hotelketen Van der Valk naar een grote nieuwbouw naast de Ghelamco Arena, de thuishaven van de voetbalclub AA Gent. Het hotel wachtte al bijna twee jaar in casco op een uitbater.

Om de grondprijs nu nog op te trekken, moest zowel Gent als ondernemer Paul Gheysens akkoord gaan. Die laatste weigerde.

Opvallend is de spotprijs die Van der Valk betaalt voor de grond waarop het hotel staat. Die is eigendom van de stad Gent, maar de hotelketen betaalt amper 370 euro per jaar om er de volgende 70 jaar via een erfpacht gebruik van te maken. Een habbekrats, gezien de topligging. De kantoortorens van het bouwbedrijf Ghelamco in de buurt behoren bij de duurste van Gent.

Het stadsbestuur zegt met handen en voeten gebonden te zijn aan een erfenis uit de jaren tachtig. In 1989 besliste de stad de grond waar vandaag de Ghelamco Arena op staat, destijds een niemandsland, via erfpacht te verhuren aan een nv die er een bedrijvencentrum zou uitbouwen. De prijs werd voor 99 jaar vastgelegd op 8.075 Belgische frank per jaar. Vandaag is dat bedrag geïndexeerd tot 370,03 euro.

Hoofdrol voor Paul Gheysens

Een aanpassing van de vergoeding vergt een akkoord van beide partijen. En daar duikt de vastgoedondernemer Paul Gheysens op. De erfpacht is al lang niet meer in handen van de nv die het bedrijvencentrum destijds bouwde, maar van Ring Hotel, een dochter van Ghelamco, Gheysens' bouwbedrijf.

De prijs voor de grond werd voor 99 jaar vastgelegd op 8.075 Belgische frank per jaar. Vandaag is dat bedrag geïndexeerd tot 370,03 euro.

Gheysens legde de hand op de gronden toen hij in de bouw van het voetbalstadion stapte. Om de prijs voor de erfpacht nu nog op te trekken, moest zowel Gent als Gheysens akkoord gaan. De vastgoedondernemer weigerde, waardoor het hotel bijna twee jaar leeg stond.

Gheysens draagt de erfpacht over aan Van der Valk. Hoe de deal tussen beide privéfirma's in mekaar zit, is niet bekend. Gent kon enkel strenge voorwaarden opleggen. Het hotel moet tegen juni 2021 openen, op straffe van een boete van 8.000 euro per maand. Als het sport- en zakenhotel tijdig opent, betaalt Van der Valk tot 12 oktober 2087 voor de grond een te indexeren bedrag van 370,03 euro per jaar.

Kennis, geduld en boterhammen

Wij hebben iets moois gecreëerd. Een leefwereld die klopt. Dat iedereen daar maar eens bij stilstaat, alvorens kritiek te hebben.
Paul Gheysens
Topman Ghelamco

Paul Gheysens wil niet zeggen hoe lucratief de deal uitpakt voor Ghelamco. 'Dit is het laatste deel van de Ghelamco-site dat nog ontsloten moest worden. Of dat nu superlucratief is of niet, doet er niet toe. U moet dat in zijn geheel zien. Toen we daar neerstreken, wilde niemand een euro investeren. Wij hebben 16,8 miljoen euro betaald voor die gronden. Op één ervan rustte een erfpacht. Ik wist dat zelfs niet.' 

'Die erfpacht gaat nu naar Van der Valk. De finesses van de deal ken ik niet. Kijk, met kennis, geduld en boterhammen hebben wij daar iets moois gecreëerd. Een leefwereld die klopt. Dat iedereen daar maar eens bij stilstaat, alvorens kritiek te hebben.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud