Hotelreus Accor brengt aangename verrassing

CFO Sophie Stabile en CEO Sebastien Bazin ©AFP

Accor, dat hotelmerken als Ibis en Novotel in portefeuille heeft, zette de analisten een neus met beter dan verwachte resultaten. De groep publiceert voortaan aparte cijfers voor haar hoteloperaties en haar hotelvastgoed.

De grootste hotelexploitant van Europa boekte over het voorbije jaar een operationele winst (ebit) van 536 miljoen euro, 10 miljoen meer dan in 2012 en ook duidelijk boven de gemiddelde marktprognose van 528,4 miljoen. 'In een aantal regio's houdt de onzekerheid over de economie aan, maar in het algemeen profiteren we van het globale herstel', meldt CEO Sébastien Bazin in een persmededeling.

Omdat deze keer geen zware uitzonderlijke kosten moesten worden geboekt, zoals de minwaarde op de keten Motel 6, ging het nettoresultaat van een verlies van 599 miljoen euro naar een winst van 126 miljoen euro. Het gevolg is dat het dividend met 4 cent stijgt naar 80 cent per aandeel, waarvan de helft in cash en de rest als keuzedividend.

De nieuwe CEO Bazin brak vorig jaar met de strategie van zijn voorgangers om zo veel mogelijk vastgoed te verkopen en te focussen op het management van de hotels. Vastgoed wordt voortaan als een volwaardige activiteit ontwikkeld in de dochter HotelInvest. Het management en de franchising worden ondergebracht in HotelServices. Die operatie zou het rendement van de groep verhogen.

Vorig jaar, zo berekende Accor, tekende het vastgoed voor een winstmarge van 4 procent. Het is de bedoeling die marge nog te verhogen door een hogere rotatie van de activa, vooral door een herziening van de minst rendabele leasecontracten en het verhogen van het aandeel eigen hotels. Net het tegenovergestelde van wat Accor de voorbije jaren deed en wat andere hotelgroepen doen.

Zowel de duurdere als de budgethotels zagen hun inkomsten stijgen. Bij de drie tot vijfsterrenhotels (Novotel, Pullman, Sofitel) was dat 2,9 procent op vergelijkbare basis, bij de economyhotels (Ibis, F1) 2,4 procent.

Bazin zet ook sterk in op IT en internet, vooral bij de distributie. Daarom werd eind januari Vivek Badrinath benoemd tot adjunct-CEO verantwoordelijk voor digitale media, distributie en IT-systemen.

Accor vergrootte vorig jaar zijn portefeuille met 22.637 kamers - 41 procent daarvan in Europa - waardoor het totaal nu 461.719 kamers bedraagt. Het aantal hotels steeg met 170 naar 3.576 stuks, waarvan bijna de helft onder het logo Ibis, Ibis Styles of Ibis Budget.

Met 74 hotels (inclusief Luxemburg) is Accor in ons land de grootste hotelgroep. De komende vier jaar komen er zes Ibis-hotels bij. Opmerkelijk is dat de groep geen aparte cijfers inzake bezetting en gemiddelde kamerprijs per land meer publiceert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud