Investeringsreus KKR koopt vakantieparken Roompot

Roompot is ook in het wielrennen actief via de ploeg Roompot-Charles. ©BELGA

Het Amerikaanse investeringsfonds KKR koopt de uitbater van vakantieparken Roompot over van zijn Franse sectorgenoot PAI. De overnameprijs is niet bekend, maar eind vorig jaar circuleerde een mogelijk prijskaartje van 1 miljard euro.

PAI, in ons land eigenaar van de outdoorketen A.S. Adventure, kocht Roompot vier jaar geleden en legde daar zo'n 600 miljoen euro voor op tafel. De Franse eigenaar had naar verluidt een waardering van 1 miljard euro in gedachten bij de lancering van het verkoopproces. 

De partijen willen niet zeggen of de coronacrisis de overnameprijs heeft beïnvloed. Toerisme is een van de sectoren die het meest afziet van de coronacrisis: luchtvaartmaatschappijen hielden maandenlang hun vliegtuigen aan de grond, hotels, vakantieparken en campings sloten hun deuren. Pas de jongste dagen komt het toerisme met mondjesmaat weer op gang in Europa.

'Wij doen geen enkele mededelingen over de financiële details', zei een woordvoerder van KKR in de Nederlandse pers. De Telegraaf schuift een overnameprijs van 1,1 miljard euro naar voren. 

KKR is de vierde investeringsmaatschappij op rij die Roompot in handen krijgt. Vóór de Amerikaanse private-equityreus passeerden AAC, Gilde en PAI de revue. KKR kwam begin dit jaar in het nieuws toen het 50 miljoen euro investeerde in het Waals biotechbedrijf Univercells. Het is een van de pioniers van de private equity (zie inzet).

Halve eeuw

Roompot werd ruim 50 jaar geleden opgericht in het Zeeuwse Kamperland. Daar begon het allemaal met één camping met 150 plaatsen. Die is intussen uitgegroeid tot een Roompot Beach Resort van tientallen hectaren met chalets, luxueuze paalwoningen, caravans... Tot voor kort was het kustdorp nog steeds het hoofdkwartier van Roompot, maar begin dit jaar namen zo'n 400 medewerkers hun intrek in een nieuw kantoorgebouw verderop in Goes. 

PIONIER

KKR geldt als de pionier van met schulden gefinancierde bedrijfsovernames (buy-outs). Het is een van de internationale toppers naast Blackstone, Carlyle, Apollo, Texas Pacific en CVC.

De groep rond Henry Kravis schreef in 1988 geschiedenis door na een aanslepende strijd de tabaksreus RJR Nabisco te kopen voor 25 miljard dollar, toen een record. De deal mondde uit in het boek en de film ‘Barbarians at the Gate’.

Sinds 2010 noteert KKR op de beurs van New York. Het heeft een marktkapitalisatie van 26 miljard dollar. De private-equityreus is ook actief in vastgoed, energie, infrastructuur en de financiering van groeibedrijven in de gezondheidssector.

De groep sloeg haar vleugels sindsdien uit naar de rest van Europa. Ze heeft parken in onder andere België, Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje en Denemarken. Roompot baat meer dan 150 vakantieparken en enkele campings uit. Die zijn deels eigendom van Roompot, deels eigendom van investeerders of particulieren die hun vastgoed door Roompot laten verhuren. België telt twee Roompot-parken met een paar honderd vakantiewoningen: eentje aan de kust in Bredene en eentje in Tellin in Luxemburg. 

Ieder jaar worden zo’n 13 miljoen overnachtingen geboekt in de 17.000 vakantieaccommodaties van de groep. De omzet van Roompot groeide onder het zeggenschap van PAI van 300 naar 400 miljoen euro, en de brutobedrijfswinst (ebitda) van 50 naar 72 miljoen euro in 2018.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud