Jetair en Thomas Cook vliegen weer op Sharm-el-Sheikh

Sharm-el-Sheikh is een populaire badplaats. ©AFP

Touroperators Jetair en Thomas Cook hervatten in oktober hun vluchten naar de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh. Dat is mogelijk na de versoepeling van het reisadvies door Buitenlandse Zaken

De FOD Buitenlandse Zaken versoepelde eind vorige week haar reisadvies voor Egypte. In principe blijven alle reizen naar de Sinaï-woestijn afgeraden, maar Buitenlandse Zaken maakt een uitzondering voor de badplaats Sharm-el-Sheikh. Al plaatst de diplomatie er wel de opmerking bij dat toeristen zich best zo weinig mogelijk verplaatsen buiten hun hotelcomplex. 

De touroperators Jetair en Thomas Cook hervatten vanaf oktober daarom weer hun vluchten naar de regio. Beide touroperators konden de bestemming niet meer bedienen sinds 28 februari van dit jaar, omdat Buitenlandse Zaken toen zijn reisadvies verstrengde. Dat was een reactie op de algemene spiraal van geweld waar Egypte toen in zat. 

'Excursieprogramma inperken'

Maar nu worden vluchten op Sharm-el-Sheikh weer toegestaan. Jetair hervat met haar merken Jetair, Sunjets.be en VIP Selection vanaf 19 oktober. Thomas Cook herneemt iets later, op 28 oktober. 'De situatie is veilig en normaal, maar wij hebben geen weet van welke parameters Buitenlandse Zaken gebruikt om het reisadvies nu plots te versoepelen', stelt Hans Vanhaelemeesch van Jetair. 

De touroperators gaan hun reizigers wel informeren dat verplaatsingen buiten Sharm-el-Sheikh niet aan te raden zijn. 'We gaan ook ons excursieprogramma inperken', aldus Vanhaelemeesch. Maar dat zal naar alle waarschijnlijkheid weinig impact hebben voor de typische reiziger die voor de bestemming kiest. 'De bestemming is een winterbestemming, voor een dolce-far-niente-vakantie of om onderwateractiviteiten te doen, zoals snorkelen. Beiden zijn mogelijk binnen het reisadvies van Buitenlandse Zaken'. 

Touroperators opgelucht

Waarom Buitenlandse Zaken nu net zijn reisadvies versoepelt, daarover kon de overheidsdienst niet over bereikt worden. De touroperators halen wel opgelucht adem dat er een einde komt aan de ban op hun paradepaardje Sharm-el-Sheikh. 'Die bestemming is heel populair en zat traditioneel in de top-5 omwille van het klimaat', besluit Vanhaelemeesch. 'We hebben daar zeker operationele hinder door ondervonden door het verstrengde reisadvies. Maar de consument heeft zeker zijn weg gevonden naar andere bestemmingen. Zo waren de Kaapverdische Eilanden en de Canarische eilanden plots populairder'. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud