'Kaap van 1 miljard toeristen wordt gerond'

Toeristen op het strand van Benidorm - Foto Reuters

Dit jaar zal de kaap van 1 miljard toeristen worden gerond die naar het buitenland reizen, maakt de Wereldtoerismeorganisatie zich sterk. In de eerste helft van het jaar stond de teller immers al op 467 miljoen. Het toerisme toont zich daarmee relatief crisisbestendig.

Het aantal aankomsten van toeristen die de grenzen waren overgestoken, nam tussen januari en juni met 5 procent of 22 miljoen toe tegenover dezelfde periode in 2011. Dat maakte de secretaris-generaal van de Wereldtoerimeorganisatie van de VN bekend bij aanvang van een wereldwijd toerismecongres in Macao.

De aantallen toeristen namen wereldwijd toe, van Azië (+8%) over Noord-Amerika (beide +4%) en Centraal- (+7%) en Zuid-Amerika (+6%), tot Afrika (+7%), met uitschieter Noord-Afrika (+11%).

Ook in Europa (+4%) bleef het toerisme overeind, al was dat minder te danken aan de landen rond de Middellandse Zee (+1%) dan aan Centraal- en Oost-Europa (+7%).

Chinese toeristen

Als wordt gekeken naar de uitgaven die toeristen uit bepaalde landen in het buitenland doen, dan valt op dat Chinese toeristen 30 procent meer besteedden, Russische 15 procent meer en Amerikaanse 9 procent meer.

Toeristen uit het VK, Australië, Italië en Frankrijk waren duidelijk minder kwistig met hun uitgaven in het buitenland.

Volgens de Wereldtoerismeorganisatie beliepen de inkomsten uit internationaal toerisme, inclusief transport, in 2011 wereldwijd 1.200 miljard dollar of 6 procent van de wereldwijde export van goederen en diensten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud