Malone grijpt macht bij reissite TripAdvisor

John Malone van Liberty Interactive - foto: Mario Anzuoni ©REUTERS

Liberty Interactive van miljardair John Malone heeft de meerderheid van de stemrechten verworven in de populaire reisinformatiewebsite TripAdvisor. Liberty controleert ook het Belgische Telenet.

Liberty Interactive Corporation heeft voortaan 22 procent van het kapitaal van TripAdvisor in handen. Het verwerft ook de controle over de reisinfowebsite omdat het nu 57 procent van de stemrechten bezit. Dat alles is het resultaat van de overname van 4,8 miljoen gewone aandelen van Barry Diller van The Diller-von Furstenberg Family Foundation tegen 62,50 dollar per aandeel, zo meldt Liberty.

'Na de overname van TripAdvisor in 2004 was het bedrijf een van de meest rimpelloze en zorgeloze groeiverhalen die ik ooit heb gekend', citeert Liberty Barry Diller in een persmededeling. 'Sindsdien evolueerde de onderneming van een start-up met 23 miljoen dollar omzet naar een beursgenoteerd bedrijf van 5 miljard dollar met een globale merknaam en 's werelds grootste 'travel site'.

TripAdvisor is een site die een schat aan informatie bevat van en voor reizigers die hun kennis en ervaringen met elkaar delen. Hij bevat ook verschillende 'links' waardoor onder meer hotelkamers  kunnen worden geboekt. De site haalde in het derde kwartaal 57 miljoen unieke bezoekers. Tripadvisor Inc beheert ook websites van 19 andere merken. Die lokken maandelijks nog eens 14 miljoen bezoekers.

'De enige reden waarom ik mijn belang verkocht heb en nu terugtreed als voorzitter is dat ik meer verplichtingen dan tijd heb', motiveerde Barry Diller zijn uitstap. Diller blijft wel lid van de raad van bestuur van TripAdvisor. Het aandeel schoot onmiddellijk hoger op de technologiebeurs Nasdaq, momenteel noteert het zo'n 8 procent hoger op 41,30 dollar. Liberty Interactive verliest 0,5 procent tot 19,10 dollar.

TripAdvisor Inc, met zetel in Newton, Massachusetts, boekte over het derde kwartaal een omzet van 213 miljoen dollar, 18 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst ging in die periode 12 procent hoger tot 65,8 miljoen. Het gros in van de inkomsten haalt de site uit aangeklikte advertenties. De helft van de omzet heeft een Amerikaanse oorsprong, dat aandeel daalt gestaag. Het Verenigd Koninkrijk is goed voor 14 procent van de inkomsten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud