Advertentie

Meridien-hotel in Brussel is failliet

©BELGA

Hotel Le Meridien in Brussel, dat pal tegenover het Centraal Station gelegen is, op slechts enkele minuten wandelafstand van de Grote Markt, is woensdag failliet verklaard. Dat maakte de Brusselse schepen voor Toerisme Philippe Close (PS) bekend.

Aan de basis van het faillissement ligt een conflict over de huur tussen de exploitant van het hotel en de eigenaar van het gebouw. Dit tastte de rendabiliteit aan.

Eind maart verzocht Starman, de exploitatievennootschap van het luxehotel, al om bescherming tegen zijn schuldeisers, zo was eerder in vakbondskringen te horen. Halfweg mei vroeg de eigenaar van het gebouw, Swiss Hotel Leasing Cy, het faillissement aan van Starman. Volgens het openbare ministerie waren alle voorwaarden daarvoor niet vervuld, waardoor de uitspraak op zich liet wachten.

Volgens de jaarrekening van 2013 die op 14 april werd neergelegd, boekte Starman een verlies van 2,8 miljoen op een omzet van 13,95 miljoen euro . Daardoor is het eigen vermogen nu 6,3 miljoen negatief op een balanstotaal van 3,6 miljoen en bedraagt de financiële schuldenlast 41 miljoen. Uit de toelichting blijkt dat de maatschappij al jaren moeilijkheden heeft om zijn huur te betalen en Swiss Hotel tevergeefs om een reductie vroeg.

Steigenberger Grandhotel

Het gaat niet goed met de Brusselse vijfsterrenhotels. Begin april legde het personeel van het Steigenberger Grandhotel - de vroegere Conrad - een hele dag het werk neer. De werknemers vinden dat de directie de afspraken in de cao niet respecteert. Begin 2013, kort na de overname van het hotel, vond een herstructurering plaats waarbij een 50-tal mensen zijn job verloor.

Er is nu een curator aangesteld voor Le Meridien. Volgens de schepen is er nog geen sprake van sluiting.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud