Neckermann ontpopt zich tot oer-Belgisch reisbureau

Vandaag zijn weer 40 vestigingen van Neckermann open. ©BELGAIMAGE

Na twee woelige jaren herrijst de reisorganisator Neckermann onder nieuwe Belgische aandeelhouders met 40 vestigingen.

Cijfers over het aantal reizen dat Neckermann in de eerste weken sinds de herstart begin deze maand heeft kunnen verkopen, geeft CEO Gert De Caluwe niet. Wel staat vast dat de Neckermann-klanten massaal voor vakanties naar Griekenland en Spanje kiezen: bijna 70 procent van de boekingen heeft een van die twee landen als bestemming. Voorts zijn vakantiegangers er vooral op uit zo snel mogelijk te vertrekken: zeven op de tien hebben geboekt met vertrek voor eind augustus. Vooral ouderen boeken en kopen vervolgens relatief dure reizen.

Neckermann werd in mei voor 400.000 euro zo goed als failliet opgevist door de Antwerpse investeringsmaatschappij CIM Capital. Die werd meer dan een half jaar geleden opgericht om bedrijven in moeilijkheden weer gezond te maken. Het fonds trok naast de overheidsinvesteringsfondsen FPIM (federaal), PMV (Vlaams) en Sogepa (Waals) ook tal van Vlaamse ondernemersfamilies aan. Onder hen Marc Coucke, Soudal-eigenaar Vic Swerts, Lotus-Bakeries-CEO Jan Boone en televisiepersoonlijkheid Tom Waes.

Tom Waes is aandeelhouder van CIM Capital en zo indirect betrokken bij Neckermann. ©Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

Inmiddels is het fonds gespekt met bijna 65 miljoen euro en werd behalve Neckermann ook de zieltogende naai- en modeketen Veritas voor een faillissement behoed. Het fonds wordt geleid door Marc Van Hool, aandeelhouder van en telg uit de familie achter de gelijknamige fabrikant van autobussen.

Het herrezen Neckermann heeft met De Caluwe een door de wol geverfde CEO: hij stond eerder aan het hoofd van Sunweb en Thomas Cook België.

Neckermann kwam in een achtbaan terecht toen in 2019 moederbedrijf Thomas Cook omviel. Een eerste nieuwe eigenaar, het Spaanse Wamos, ging zelf bijna kopje-onder door de coronacrisis, waardoor begin dit jaar opnieuw een faillissement dreigde.

Niches

Onder de vleugels van CIM Capital moet Neckermann dat verleden achter zich laten. Ook de Duitse oorsprong wordt uitgewist: Neckermann moet een oer-Belgische reisorganisator zijn. Het gaat niet voor touroperator spelen, maar het gaat op zoek naar hotelketens en touroperators. Voorts duikt het bedrijf in niches zoals reizen naar Scandinavië of autocarvakanties.

Oude Neckermann-klanten die door corona hun geboekte vakantie in het water zagen vallen en nog vouchers hebben, kunnen die onder de nieuwe eigenaren blijven gebruiken. Ze krijgen zelfs extra vouchers voor volgende vakanties.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud