Neckermann vraagt 5 miljoen staatssteun in België

©BELGAONTHESPOT

Precies een jaar na het faillissement van de Britse reisgroep Thomas Cook vraagt diens Belgische opvolger Neckermann 5 miljoen euro staatssteun om de coronacrisis te overleven.

Opnieuw klopt een Belgisch bedrijf wegens de coronapandemie aan bij de overheid voor financiële hulp. De reisbureauketen Neckermann heeft een aanvraag voor 5 miljoen euro staatssteun ingediend. Dat bevestigt Neckermann-topman Laurent Allardin aan De Tijd.

Neckermann lijdt zwaar onder de coronacrisis, die het wereldwijde toerisme zware klappen toebrengt. De keten zag haar verkoop na een uitstekend jaarbegin midden maart instorten door de lockdown. Toen de lockdown midden juni eindigde, gingen de reizen vier weken lang vlot over de toonbank. Daarna viel de verkoop opnieuw stil.

De enige reizen die Neckermann vandaag kwijtraakt, zijn lastminutes. 'We verkopen 5 à 10 procent van het normale volume, allemaal lastminutes', zegt Allardin. 'Het reisaanbod wordt almaar beperkter, omdat bijna alle bestemmingen code rood hebben of afgeraden worden. We verkopen alleen een beetje Tenerife. En Griekenland, maar daarvoor moeten reizigers een coronatest afleggen. Voor de winter wordt bijna niets geboekt behalve enkele skireizen. Voor de zomer van 2021 gebeurt de enige verkoop via vouchers (die Belgen kregen in ruil voor een geannuleerde pakketreis, red.).'

Twee scenario's

Neckermann werkt aan twee scenario's om staatssteun binnen te halen. In het favoriete geval wrikt de reisgroep een mix van extra kapitaal en een lening los bij de Waalse investeringsmaatschappij Sogepa en haar Vlaamse tegenhanger PMV. Maar Neckermann hengelt via federaal minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) ook naar extra kapitaal bij de federale investeringsmaatschappij FPIM. Die sprong deze zomer bij voor de redding van de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines.

Neckermann weekte in juni al een lening van 2,6 miljoen euro los bij de bank BNP Paribas. Vlaanderen en Wallonië verleenden toen via hun investeringsmaatschappijen PMV en SRIW een waarborg. Die lening volstaat niet om de coronacrisis te overleven. 'Pas in 2023 zal onze business weer op 100 procent draaien', verwacht Allardin. 'Daarom hebben we nu een nieuw plan voor vijf jaar opgemaakt.'

Pas in 2023 zal onze business weer op 100 procent draaien.
Laurent Allardin
CEO Neckermann

Neckermann ontstond uit de resten van de Britse reisgroep Thomas Cook, die precies één jaar geleden failliet ging. De Spaanse reisgroep Wamos nam toen 62 van de 91 Belgische kantoren over. Intussen sloot Neckermann drie winkels (Brussel Louizalaan, Herentals en Lier) definitief om de cashuitstroom te stelpen. Zes kantoren zijn tijdelijk gesloten, 40 winkels zijn maar drie dagen per week open.

Op steun van de nieuwe Spaanse eigenaar Wamos, die zelf over steun onderhandelt met de Spaanse regering, moet Neckermann niet rekenen. 'We moeten zelf onze middelen vinden', beseft Allardin.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud