Advertentie

Neckermann vraagt bescherming tegen schuldeisers

©Tim Dirven

Neckermann koopt daarmee drie maanden tijd om financiële hulp te vinden. De 59 reiswinkels gaan volgende week allemaal dicht. 'Onze verkoop is sinds de tweede coronagolf herleid tot nul.'

De Belgische reisorganisatie Neckermann vraagt de rechtbank van Nijvel vandaag een procedure van gerechtelijke reorganisatie op te starten. Het bedrijf vraagt op die manier drie maanden bescherming tegen zijn schuldeisers.

Dat geeft Neckermann extra tijd om financiële steun te vinden en de schulden te heronderhandelen. Het bedrijf diende onlangs een aanvraag in voor 5 miljoen euro staatssteun, maar een positief antwoord kwam daar niet op.

Wij zijn niet failliet. We hebben een rustmoment nodig, waarbij we alle opties kunnen overwegen,
Laurent Allardin
CEO Neckermann

CEO Laurent Allardin blijft strijdvaardig. ‘Wij zijn niet failliet. We hebben een rustmoment nodig, waarbij we alle opties kunnen overwegen, steun zoeken, en daarna verdergaan, om verder uit te groeien tot een sterke Belgische reisorganisatie.'

Neckermann kende een jaar geleden, na het faillissement van Thomas Cook, een doorstart via de Spaanse reisorganisatie Wamos Group. Met Wamos kwam er ook een nieuws schwung in het bedrijf, maar de pandemie deed het toerisme instorten.

‘De heropening van de grenzen in juni en de eerste weken van juli boden even soelaas, maar door het stijgend aantal besmettingen, de onduidelijke communicatie van de overheid en de verwarrende kleurcodes gingen geen reizen meer over de toonbank’, klinkt het.  ‘Onze verkoop is sinds de tweede coronagolf herleid tot nul.’

Onze verkoop is sinds de tweede coronagolf herleid tot nul.
Laurent Allardin
CEO Neckermann

De coronacrisis treft de hele reissector in zijn hart. ‘Toch doet de Belgische overheid niets om de sector structureel te helpen overleven. Als één grote speler het niet haalt, valt de eerste domino van een lange keten.’

Het bedrijf weekte in juni al een lening van 2,6 miljoen euro los bij de bank BNP Paribas. Vlaanderen en Wallonië verleenden toen via hun investeringsmaatschappijen PMV en SRIW een waarborg. Die lening volstaat evenwel niet om de coronacrisis te overleven.

Op de moedergroep Wamos moet Neckerman niet meteen rekenen. Die wil pas met extra centen over de brug komen, als Neckermann in eigen land financiële hulp vindt.

Alle winkels dicht

Neckermann telt in ons land 59 reiswinkels. Die gaan vanaf volgende maandag allemaal dicht. Zodra de Belg weer wil reizen, gaan ze onmiddellijk opnieuw open. In totaal zijn 180 werknemers aan de slag bij Neckermann. De meesten zijn nu tijdelijk werkloos.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud