Nederlandse Tweede Kamer eist staatssteun terug van Booking.com

©ROBIN UTRECHT

De Nederlandse Tweede Kamer mengt zich in de discussie over de bonussen ter waarde van 28 miljoen euro die het topmanagement van Booking.com opstrijkt. De parlementsleden eisen dat de reiswebsite de ontvangen staatssteun terugbetaalt.

Drie Amerikaanse topmanagers van Booking Holdings, het bedrijf achter Booking.com, vangen in totaal 28 miljoen euro aan bonussen. Dat raakte vorige week bekend en is op zich niet opmerkelijk, ware het niet dat de reissite een rampjaar achter de rug heeft. Het aantal geboekte overnachtingen kelderde met bijna 60 procent en het bedrijf ontving ruim 65 miljoen euro van de Nederlandse regering om de loonkosten te dragen.

Enkele maanden na de toezegging van die coronasteun zette Booking.com 4.300 werknemers op straat, van wie 1.000 Nederlanders. Dat het management zich nu royale bonussen uitkeert, viel slecht bij onze noorderburen en noopte de Tweede Kamer woensdag tot reactie.

'Graaigedrag'

Zowat alle partijen toonden zich verontwaardigd. De SP hekelde het 'graaigedrag' van Booking.com en ging dinsdagavond al actievoeren aan het Nederlandse hoofdkwartier van de reissite. De VVD van de Nederlands premier Mark Rutte deed het topmanagement van Booking.com af als 'aasgieren'.

Met een motie, die brede steun kreeg, wil de Tweede Kamer de staatssteun nu terugeisen. Ontslagnemend minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees geeft toe dat het niet evident is het bedrag terug te eisen. Bij het verlenen van de coronasteun had de overheid nergens bepaald dat bonussen aan het management verboden waren.

Booking.com reageerde al dat de bonussen nodig waren, omdat de coronacrisis eerdere aandelenbonussen uit 2018 en 2019 zo goed als waardeloos maakte. Het reisplatform, dat de bonussen als cruciaal ziet om het topmanagement aan boord te houden, kan niet zeggen of het de staatssteun effectief zal terugbetalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud