Nummer 3 Nederlandse reissector is failliet

©ANP XTRA

Oad, de op twee na grootste reisgroep van Nederland, is woensdag door de rechtbank in Almelo failliet verklaard. Dat meldt het bedrijf zelf. 1.750 mensen dreigen hun baan te verliezen.

'Overijsselsche Autobusdiensten' (Oad) zat al geruime tijd in financiële moeilijkheden. In maart meldde het bedrijf dat het  genoodzaakt was 170 banen te schrappen. 'Wij hebben geleden onder het slechte economische klimaat en de teruglopende omzet in de reisbranche', verklaarde CEO Julius Ter Haar in een persmededeling. Volgens het travmagazine.nl haalde Oad als groep (inclusief reisbureaus) in 2012 een omzet van 732 miljoen en was daarmee de nummer drie na TUI en BCD. Als touroperator was Oad naar een vierde plaats gezakt met 325 miljoen omzet, voorbijgestoken door Sundio (Sunweb, Skikot).

Het faillissement komt er volgens Ter Haar omdat het bedrijf net niet op tijd aan een kapitaaleis van Rabobank kon voldoen. Zondagavond werd wel overeenstemming bereikt met externe investeerders, maar toen was het te laat. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid van een doorstart, maar volgens Ter Haar is het nog maar de vraag of dat haalbaar is. Oad was zowel touroperator als reisbureau en organiseerde vakanties naar meer dan 60 landen in de wereld. Oad verzorgde sinds 1988 onder meer de reizen voor supporters van het Nederlandse voetbalelftal naar grote internationale toernooien.

België

'Dit is een echte schok', zegt Mark De Vriendt, directeur van het Garantiefonds Reizen in België. 'Een touroperator van die omvang ging in ons land nog nooit failliet. Het GfR is de grootste verzekeraar voor touroperators en reisagenten in ons land. 'Oad had geen Belgische poot, maar tot nog toe werden Belgen die een reis boekten bij een Nederlandse touroperator die failliet ging steeds goed geholpen', aldus De Vriendt. Oad was verzekerd bij SGR, één van de vier grote verzekeraars voor reisgroepen. 'Belgen die bij OAD boekten via een Belgische reisagent, zijn verzekerd via die reisagent', aldus nog De Vriendt.

In ons land staat de teller van failiete reiskantoren en/of touroperators voor dit jaar op 10 waarvan 6 verzekerd waren bij ons, zegt De Vriendt. Het laatste was Terre Afrique. Hij verwacht dat er nog een 30-tal bedrijven zijn activiteiten zal staken dit jaar door de crisis. 'Maar wie boekte bij een reisorganisatie die verzekerd is bij ons of de concurrentie, kan steeds op beide oren slapen, hij krijgt zijn geld terug of kan zijn reis voorzetten'.

Oad was dus zowel touroperator als reisbureau - met de eigen keten Glboe Reisburogroep - en organiseerde vakanties naar meer dan 60 landen in de wereld. Oad verzorgde sinds 1988 onder meer de reizen voor supporters van het Nederlandse voetbalelftal naar grote internationale toernooien. Het in 1924 opgerichte familiebedrijf telde zo'n 140 reiskantoren  en er werkten ongeveer 1.750 mensen. In 2012 telde het 554.000 passagiers. Op de website van travmagazine.nl reageren tal van medewerkers en professionals uit de sector verslagen. Oad had een goede reputatie.

Marktverschillen

Nederland telt meer grote touroperators dan ons land, waar ruim 80 procent van de markt van georganiseerde reizen gecontroleerd wordt door TUI (Jetair) en Thomas Cook sinds het verdwijnen van Sunair in 2000. En met de faillissementen van Best Tours en Intermed (Sunworld) verdampte ook nog eens het middenveld. Sundio (Sunweb), de huidige nummer drie is met 36 miljoen omzet 20 keer kleiner dan de nummer twee, Thomas Cook. Nederland heeft daarentegen met Sundio, Corendon en ANWB nog drie spelers met meer dan 200 miljoen omzet en nog eens 7 met meer dan 50 miljoen inkomsten.

Met het faillissement van Oad ziet het er naar uit dat Nederland net als Frankrijk meer naar een Belgische situatie evolueert aldus toerismespecialist Jan Peeters

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud