Onderzoek naar boekhouder Thomas Cook

Het omvallen van Thomas Cook heeft gevolgen voor duizenden werknemers en vakantiegangers en treft ook een reeks zonbestemmingen. ©Photo News

De Britse toezichthouder op de boekhoudsector gaat zich buigen over het werk van EY bij Thomas Cook.

De Britse toezichthouder op de boekhoudsector, de Financial Reporting Council of FRC, onderzoekt of het accountants- en adviesbureau EY (het vroegere Ernst & Young) fouten heeft gemaakt bij het beoordelen van de cijfers van Thomas Cook. Dat heeft de FRC dinsdag bekendgemaakt. EY is nog maar sinds 2017 de commissaris van Thomas Cook. Daarvoor was dat PwC.

Het onderzoek komt na het bankroet van de reisgigant, dat duizenden banen kostte en hordes toeristen in de problemen bracht op hun vakantiebestemmingen.

De cijfers van Thomas Cook over het afgelopen jaar, het boekjaar 2017-2018, staan centraal in het onderzoek. Maar als er aanwijzingen zijn dat een groter onderzoek nodig is, wordt dat geopend, mogelijk samen met andere toezichthouders. De FRC kan op het einde van de rit maatregelen of een boete opleggen aan EY of het dossier overmaken aan het gerecht.

Twee andere onderzoeken

In het Verenigd Koninkrijk lopen al twee andere onderzoeken naar de ondergang van Thomas Cook, een door een parlementaire commissie en een ander door de curator.

Toezichthouders nemen grote accountantskantoren de jongste tijd vaker onder de loep in verband met soortgelijke verdenkingen. Het komt meer voor dat accountants jaarrekeningen van bedrijven goedkeuren vlak voordat die ondernemingen bankroet worden verklaard. Zo deed de FRC onderzoek naar KPMG, dat herhaaldelijk zijn handtekening zette onder de jaarrekeningen van de bouwreus Carillion, die uiteindelijk ten onder ging.

Bij Thomas Cook gaat sinds de val aandacht naar onder meer de manier waarop in de jaarrekeningen werd omgegaan met de zware schuldenlast, de afboeking van goodwill en uitzonderlijke lasten.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud